Agave bloeit na meer dan 40 jaar en dan afsterven.

Gepubliceerd op 16 augustus 2021 om 13:39

Bij de familie Baerts in Vreren staat een 6 tot 7 meter hoge agaveplant in bloei.

40 jaar geleden heeft de familie zo een plantje meegebracht van uit Spanje waar zij hun vakantie doorbrachten. Na een tijd ontgroeide ze de pot en werd verplant in de voortuin, nu is de plant eindelijk tot bloei gekomen. Maar die plotse bloei betekent ook het einde van de plant en zal afsterven.

“In mei verscheen er plots een stengel uit het midden van de plant en in 3 maanden tijd groeide die een zes tot zeven meter. Het resultaat is een indrukwekkende plant met mooie gele bloemen. Aan de zijkant van de plant zitten nieuwe scheuten, maar op een nieuwe bloei zal het lang wachten zijn”, vertelt kleinzoon, Jonas.

Welke plant het precies was, wisten zij niet. Na zoekwerk op het internet zou het een agave , de goudbloemige eeuwplant zijn, die veel voorkomt in Arizona. De bloemen en bloemknoppen hebben een schitterende goudgele kleur. De plant sterft na de bloei af. De bladeren hebben een stevige, scherpe rug aan de punt en scherpe stekels langs de bladranden. Een steek van agavebladeren kan behoorlijk pijnlijk zijn. Ze bloeien voor het eerst na tientallen jaren en de meesten sterven nadien af.

Ook bij de Familie Baerts staat de plant nu dus na veertig jaar voor het eerst in bloei.