Startdag ‘De Leesjury’

Gepubliceerd op 2 oktober 2021 om 11:30

De Leesjury (voorheen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. Elk jaar lezen de juryleden zes tot acht boeken. Op het eind van het jaar stemmen ze op hun favorieten en worden de winnaars bekendgemaakt. Tijdens het leesjaar 2020-2021 deden meer dan 11.000 jonge lezers mee in gans Vlaanderen.

 

Burgemeester Patrick Dewael: “Onze bibliotheek coördineert de werking van de Leesjury in Tongeren. Voor kinderen van het derde tot zesde leerjaar bieden we tevens de mogelijkheid om de gelezen boeken - onder  begeleiding van een vrijwilliger – te bespreken in leesgroepen.”

 

Deze leesgroepen komen zes keer samen van oktober tot april, telkens op woensdagnamiddag van 13.30 tot 15.30 uur.

 

Schepen van Cultuur An Christiaens: “We voelen in onze bibliotheek dat er bij heel wat ouders en leerkrachten nood is aan leesplezier bij onze kinderen, maar ook nood aan kwaliteit en verdieping. De Leesjury biedt op dit alles een antwoord.  Dat de verschillende leeslijsten kwaliteitsvol en gevarieerd zijn, wisten we al. Ze worden immers al jaren samengesteld door professionele selectieteams. Anderzijds doen kinderen er meer dan lezen alleen. Ze beoordelen de boeken en vergelijken ze met elkaar. Dit dwingt hen om aandachtiger en kritischer te gaan lezen.”

 

In principe lees je elk boek uit de leest. Lees je een boek niet zo graag hoef je het uiteraard niet helemaal uit te lezen. Leesplezier komt immers altijd op de eerste plaats!

 

Op zaterdag 2 oktober komt jeugdauteur Mathilda Masters op bezoek in de bib.  Tijdens een lezing neemt ze kinderen van 6 tot 12 jaar mee op een plezierige reis doorheen de boeken van De Keukenprins van Mocano, maar ze zal ook een heleboel grappige, spannende, griezelige, plezierige weetjes vertellen uit haar boekenreeks 321 Superslimme dingen.

 

Deze startdag vindt plaats op zaterdag 2 oktober van 10 tot 12 uur in de bibliotheek van Tongeren, Dijk 111 - 3700 Tongeren. Er wordt gevraagd om op voorhand een seintje te geven voor aanwezigheid op het nummer 012 800 006, of aan de balie van de bibliotheek.