Nieuwe brug over Jeker brengt extra beleving langs beemdenwandeling

Gepubliceerd op 15 oktober 2021 om 10:19

Er komt een nieuwe belevingsvolle brug over de Jeker aan de Neremweg. Door de aanleg van deze brug komt er ruimte om de omgeving  te herinrichten en de belevings-  en educatieve waarde van de bestaande beemdenwandeling in de Kevie te verhogen.

Patrick Dewael, burgemeester: “Het 200 hectaren grote natuurgebied ‘de Kevie’ situeert zich zuidoostelijk van de stad Tongeren en wordt beheerd door Natuurpunt. Eén van de troeven van deze groene long is zijn ligging: op 800 meter wandelen van het station en op 1,2 km van het stadscentrum. Dagelijks komen honderden wandelaars en fietsers er genieten van de zuivere lucht en de rust die er heerst.  Maar ook schoolgroepen nemen graag een bezoek aan de Kevie op in hun programma.  Doordat de druk op De Kevie alsmaar toeneemt, zijn veiligheid, duiding en een begeleidende infrastructuur steeds belangrijker. Volgende week starten de werken om over de Jeker (aan de Neremweg) een nieuwe belevingsvolle brug aan te leggen en de omgeving  herin te richten om de beleving en de educatieve waarde van de bestaande beemdenwandeling te verhogen.”

“Beleving, educatie en duiding zijn belangrijke elementen in dit project. De omgeving langs de waterloop wordt heringericht tot een plaats waar bezoekers heerlijk kunnen verpozen en tot rust komen  maar gelijktijdig ook de kinderen kan begeleiden naar het vervolg van de wandeling via een wilgentunnel of hen informatie meegeven over het gebied. De brug over de Jeker wordt een avontuurlijke boomstambrug met daarnaast een verhoogd platform in de vorm van een vogelnest. Hiernaast voorzien we  tal van andere belevingselementen zoals een reuze hangmat,  stapstenen, … ,” aldus Patrick Jans, schepen van Milieu.

Jeanine Vanvinckenroye, schepen van Openbare Werken en Onderwijs: “De nieuwe belevingsplaats biedt uitzicht op de Jeker en de omliggende bloemrijke hooilanden. Het wordt een belangrijk punt voor educatie en duiding, waarbij de Jeker de blauwe ader is tussen natuur, mens en landbouw. We hebben verrekijkers gekocht om kinderen en groepen de kans te geven om vogels en fauna te spotten. Bij de begeleide wandelingen,  schoolbezoeken,… kunnen deze uitgeleend worden.”

Inge Moors, gedeputeerde Provincie Limburg: “Het landschap rond Tongeren leren kennen met de aanwezige graslanden, akkers, de Jeker en het natuurgebied ‘De Kevie’ zorgt ervoor dat men deze streek als een waardevol landschap beschouwd en hier ook graag naar toe trekt voor de nodige rust en ontspanning. Door de inrichting van de site met een belevingsvolle hangbrug en enkele speelse educatieve belevingselementen trekken we niet enkel de recreant op zoek naar rust aan, maar maken we deze plek ook interessant voor een jongere doelgroep. Vanuit de provincie Limburg willen we met het Leaderprogramma aandacht besteden aan een zinvolle beleving van het Limburgs platteland door een ruime en diverse doelgroep.”

Dit Leader-project is een samenwerking tussen stad Tongeren, Vlaanderen, Provincie Limburg en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de diverse partners.  Partners in dit project zijn Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Vlaamse Milieumaatschappij, Natuurpunt beheer vzw,  Natuurpunt werkgroep de Kevie, de milieuraad en de land- en tuinbouwraad.