Vaccinatiecentrum van Tongeren draait op volle toeren. Meer dan 30 procent van de volwassenen kreeg al een boosterprik

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 09:56

Vlaanderen heeft dinsdag laten weten dat ze de campagne met boosterprikken wil versnellen om zo het hoofd te bieden aan de opkomende omikronvariant. Er wordt verwacht dat de Hoge Gezondheidsraad donderdag een advies uitbrengt over het verminderen van de intervaltijd tussen de tweede en derde prik van het Pfizer- of Modernavaccin. Daarna volgt nog een advies van de Taskforce Vaccinatie. De ministers van Volksgezondheid zullen wellicht zaterdag de knoop doorhakken om de campagne te versnellen.

Burgemeester Patrick Dewael

“Eerder deze week was er wat onbegrip over het sluiten van vaccinatiecentra tijdens de kerstperiode. Wel, ik kan hierover zeggen dat er in Tongeren ook een sluiting voorzien was. Niet om een pauze te nemen, maar omdat er geen burgers uit te nodigen waren. Ons vaccinatiecentrum zit namelijk voor op het Vlaamse schema. Iedereen die uitgenodigd kan worden binnen het bestaande interval, heeft zijn uitnodiging ontvangen en staat in de planning. Als morgen de goedkeuring komt om de termijnen te verkorten dan zullen we in Tongeren snel schakelen en extra vaccinatiedagen invoeren, ook tijdens de kerstvakantie.”

Door het terugbrengen van de intervaltijd zal de piek van de boostercampagne verschuiven van februari naar januari waardoor de overgrote meerderheid van de volwassenen al tegen eind januari een extra bescherming zal hebben tegen de erg besmettelijke omikronvariant.

“Ik wil toch even benadrukken hoe flexibel iedereen binnen ons vaccinatiecentrum altijd geweest is. Het vraagt weliswaar tijd om een politieke beslissing om te zetten in de praktijk en daar vragen we ook begrip voor. Ik wil alvast alle vrijwilligers en personeelsleden van het vaccinatiecentrum van harte danken voor hun onvermoeibare inzet en flexibiliteit”, besluit burgemeester Dewael.

Er werden in Tongeren inmiddels 9.381 boostervaccins toegediend. Dit betekent dat 30,04% van de volwassen Tongenaren zijn derde prik al gehad heeft. Bij de 65-plussers loopt dit percentage op tot 81,70%.