In maart spelen helden en schurken de hoofdrol tijdens de Jeugdboekenmaand

De hele maand lang kunnen klassen in de bibliotheek van Tongeren deelnemen aan helden- en schurkenactiviteiten.

 

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Zo is er het Bibsterspel voor het 3de en 5de leerjaar, een interactieve zoektocht met de tablet om helden en schurken te ontdekken in de boekencollectie van de bibliotheek. Laatste kleuterklassen leren dan weer de bibliotheek beter kennen dankzij een speelse rondleiding, gegeven door een politieheld. Nog voor de laatste kleuterklas komt jeugdauteur Frank Daenen op bezoek met een lezing/workshop met muziek en live tekenen over zijn boek ‘Boze juffen, blije juffen’, want ook leerkrachten mogen we zeker niet vergeten als echte helden. Verder kunnen klassen van het 2de leerjaar genieten van de voorstelling van Studio Gekko ‘Spelden en Augurken’, een heldhaftige theatervertelling over prikkelende helden en zure schurken, in alle geuren en kleuren, vormen en maten. En tenslotte zetten we met de tentoonstelling ‘De 1000 ikken van jeugdauteur Siska Goeminne’ een schrijfheld in de kijker.  Op deze tentoonstelling worden de klassen van het 1ste leerjaar rondgeleid. Een gevarieerd aanbod dus.”

Burgemeester Patrick Dewael: “In totaal komen bijna 1.700 kinderen op bezoek in de bibliotheek deze maand. Wij zijn uiteraard tevreden met de belangstelling vanuit de Tongerse basisscholen.  We merken dat scholen na die lange coronaperiode opnieuw nood hebben aan een bezoek aan de bibliotheek. Leerkrachten zijn erg bezig met leesmotivatie en we  voelen ook zeker een toegenomen vraag om boeken uit te lenen voor in de klas. Dat gaat dan zowel om boeken rond niveaulezen als om boeken rond diverse thema’s waarrond gewerkt wordt op school. Als bibliotheek zetten we hier graag onze schouders onder want leesplezier bevorderen bij de jeugd is en blijft een belangrijke doelstelling.”

Via een wedstrijd (https://jeugdboekenmaand.be/wedstrijd ) roepen de organisatoren van de Jeugdboekenmaand kinderen op om een boodschap te schrijven/tekenen/verzinnen aan hun eigen kinder- en jeugdboekenheld/schurk. Zo maken ze kans op een boekenbon, een boekenpakket of zelfs een bezoek van ambassadeurs Dempsey Hendrickx en Fatinha Ramos aan hun klas of bib.

Schepen An Christiaens gaf alvast het goede voorbeeld en verklapte in een filmpje aan de kinderen wie haar favoriete held is.