MRI fusie biopsie Preciezer, veiliger en comfortabeler onderzoek naar prostaatkanker

az Vesalius is het eerste ziekenhuis in Limburg dat met een MRI fusie biopsie prostaatkanker kan vaststellen. Dat is een onderzoek dat MRI-beelden met echobeelden van de prostaat combineert. Zo wordt een verdacht gebied nauwkeuriger bepaald en kan gerichter weefsel worden afgenomen. Deze complexe techniek is preciezer, veiliger en comfortabeler voor de patiënt.
Bij een vermoeden van prostaatkanker wordt traditioneel gezien een prostaatbiopsie uitgevoerd. Dat gebeurt met een echosonde die via de anus in de endeldarm wordt gebracht. Via de sonde prikt de arts met een biopsienaald meerdere stukjes prostaat aan voor weefselonderzoek.
“Die techniek heeft enkele nadelen,” zegt uroloog dr. Frank Verduyckt. “Kleine letsels zijn op een echografie moeilijk zichtbaar, waardoor sommige prostaatkankers in een vroeg stadium worden gemist. Ook moet de patiënt preventief antibiotica slikken, omdat de punctie door de endeldarm gaat is er immers gevaar op infectie.”
Met een MRI fusie biopsie worden die risico’s vermeden. De prik gebeurt niet meer via de endeldarm maar gaat door de huid van het perineum, tussen de balzak en de anus. De vooraf ontsmette huid is steriel waardoor de kans op infecties haast nihil is. Door de echografie te combineren met een voorafgenomen MRI-beeld gebeurt de biopsie ook veel gerichter.
“We weten al enkele jaren dat we sommige tumoren beter kunnen vaststellen met een MRI-scan dan enkel met een echografie,” zegt radioloog dr. Sofie Laermans. “Maar de prostaat vervormt een beetje als je de echoprobe inbrengt voor een biopsie. Dat maakt het moeilijker om het letsel, dat zichtbaar is op de MRI maar niet op de echo, correct aan te prikken.”
“Met de software die we nu toepassen op de MRI-beelden kunnen we de tumor aanduiden en meerdere verdachte letsels markeren. Door het kunstmatig aanpassen van het MRI-beeld aan de concrete situatie op de echo op het moment van de biopsie is het makkelijker om op de juiste plaatsen in de prostaat te prikken.”
Onnodige prikken worden dus vermeden, kwaadaardige gezwellen worden sneller vastgesteld en accurater behandeld. “ Minder prikken, minder infectierisico en het vermijden van een antibioticakuur maken dit een heel patiëntvriendelijke aanpak,” besluit dr. Verduyckt.
az Vesalius maakt deel uit van het ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg, samen met Jessa in Hasselt, Sint-Franciscus in Heusden-Zolder en Sint-Trudo in Sint-Truiden. De urologen van deze vier ziekenhuizen zijn verenigd in de kliniek voor urologie.