‘t Basikliekje viert 30-jarig bestaan

Zaterdag 23 april in De Meir te Riksingen. Het dertig jarig bestaan van het Tongers jeugdkoor  ’t Basikliekje kon doorgaan. Eindelijk. Het werd een typisch Basikliekje-feestje.

Wat een verademing voor de Basikliekertjes na die oh zo heftige corona-periode. Heel wat repetities, kooroptredens binnen de Tongerse kerken, bejaardentehuizen hadden ze gemist. Zelfs dé apotheose van het jaar, het kerstconcert in de Basiliek op tweede kerstdag moest ook in 2021 last-minute afgezegd worden.

Er waren de onvermijdelijke bubbels om te beginnen, een springkasteel voor de allerkleinsten, goocheltrucs, draaien aan het rad voor de ABC van het Basikliekje, en raden van een liedje uit het omvangrijke repertoire van deze zanggroep en het daarna dat liedje ook effectief zingen. Aan het kampvuur, uiteraard. En ja, er waren lekkere frietjes uit een puntzak en ook de ijskar kwam langs. Het feestje was gewoon àf. Astrid, Hanne en de andere Basikliekertjes hadden het mooi voorbereid.

Maar natuurlijk was er eerst de viering. Deken Eric Reynders onderstreepte het belang van ’t Basikliekje voor de Tongerse gemeenschap: “Niet omdat het Basikliekje in zijn huidige naam en concept 30 jaar bestaat, maar omdat wij dankbaar zijn voor wat het koortje zo lang teweegbrengt: Het zangplezier van zovele kinderen en jongeren, maar ook de vreugde die zovele duizenden mensen in de kerk daaraan beleefd hebben.”

Ere-genodigden Luc Herbots, destijds als kapelaan impulsgever bij de oprichting van ’t Basikliekje en oud-deken Rik Palmans tekenden present, en genoten duidelijk mee van het bonte spektakel.  Er waren zelfs ‘oud-Basikliekertjes’, twintigers en dertigers, mee komen vieren. Zij zongen uit volle borst alle liedjes mee. Eens een Basikliekertje, altijd een Basikliekertje!

Anneleen, nu al vijftien jaar de bezielster dirigent van ’t Basikliekje werd in de bloemetjes gezet. Ze werd er toch wel eventjes geëmotioneerd van.

 ’t Basikliekje is een fijn en hecht groepje kinderen dat, samen met wat oudere tieners, al zingend en vooral zich amuserend de essentie van het geloof ervaart en ook deelt met eenieder. Het is toch wel een fenomeen vandaag de dag, dat dit unieke platform overeind blijft.

Kom ook eens een viering omkaderd door ’t Basikliekje bijwonen en breng je dochter of zoon mee. Wie weet wordt zij of hij ook een Basikliekertje? En noteer alvast: 26 december 2022 het grote kerstconcert in de Basiliek. Je mag erop rekenen dat dit een grandioos evenement wordt. De Basikliekertjes hebben er lang genoeg naar uitgekeken.

foto's en video's Werner Jansen