MoMeNT22 - Een tip van de sluier

De zesde editie van MoMeNT staat in de startblokken. Tussen 18 juni en 18 september maakt MoMeNT tijd voor u in en rond Tongeren. Het volledige programma maken we bekend op 8 juni, maar nu al onthullen we enkele bijzondere producties. Neem een OGENblik de TIJD om dit te ontdekken.

Stadsmuzikantenfestival

Het Stadsmuzikantenfestival is een unieke mix van muziek en erfgoed.

Op zondag 26 juni treden zeven bands en singer-songwriters op als straatmuzikanten. Ze spelen in het hart van de stad, meer bepaald in het charmante Begijnhof. De concertlocaties liggen op wandelafstand van elkaar. Een uitstekende gelegenheid om mooie en beloftevolle muziek te ontdekken in een bijzondere historische context. Het publiek kan als vanouds weer vrij bewegen tussen de acts, er is geen reservatie nodig.

 

Line-up 2022:

Aarde aan Daan / Eva De Roovere / FULCO / Isaac Roux / Oriana Ikomo / Remy van Kesteren  / WHORSES 

 

26 juni tussen 14.30 en 17.30 u

Begijnhof Tongeren

gratis

Boeren

Auteur Erik Vlaminck verbleef - op uitnodiging van MoMeNT - bijna twee maanden in de Binkelhoeve (Neerrepen) waar hij getuige was van de goede zorgen door Camille en Julienne Wouters. Erik schreef er zijn boek boeren, waarbij de titel zowel verwijst naar het werkwoord boeren alsook naar de professionals die actief zijn in de land- en tuinbouw of veeteelt.

In het theaterstuk boeren vechten mensen tegen een wereld die ze niet kunnen vatten. Passie voor de boerenstiel botst met klimaatzorg en de klauwen van grootkapitaal. Broederhaat en broederliefde vechten om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol.

De acteurs gaan dit voorjaar nog de boer op langs vele Vlaamse landbouwbedrijven en eindigen waar het ooit allemaal begon: de Binkelhoeve in Neerrepen.

 

Binkelhoeve – Binkelstraat 1 – Tongeren

30 juni en 1 juli om 20 u en 2 juli om 15 u en 20 u

10 euro

Ook te zien in Houthalen, Menen, Boechout, Riemst, Assent, Linter, Erps-Kwerps en Borgloon!

Expo Cindy Wright – Eye to Eye

Cindy Wright is voor MoMeNT geen onbekende: in 2021 was zij één van de drie beeldende kunstenaars die naast Kris Martin en Maarten Vanden Eynde nieuw werk maakte geïnspireerd op de vaste collectie van het Gallo-Romeins Museum.

Dit jaar toont Cindy zes houtskooltekeningen van evenveel schedels op groot formaat. Een zevende tekening vervolledigt de serie als een synthese van de oorspronkelijke reeks van tien individuele schedels. De thema’s als verval, eindigheid en kwetsbaarheid vormen een rode draad doorheen het werk van de kunstenares.

zaterdag 18 juni t.e.m. zaterdag 11 september (do en vr van 14.00 tot 18.00 u | za en zo en ma 15.08 van 10.00 tot 18.00 u)

Sint-Ursulakapel Tongeren

gratis

Expo Cindy Wright - Oog in oog

Op uitnodiging van MoMeNT fantaseren zes schrijvers over de onbekende waarvan slechts de schedeltekening rest, zij het dan een filmische houtskooltekening. Jeroen Olyslaegers, Erik Vlaminck, Joke van Leeuwen, Peter De Graef, Fikry El Azzouzi en Tom Lanoye schrijven de tekst en lezen ze in.

De oog-in-oogconfrontatie is te beluisteren via de QR-code in de tentoonstelling. Maar blije blijvender is de bundel met de tekst en het beeld. Aanschaffen dit kleinood!

Fiere moeders en trotse kinderen

In 2021 nodigde MoMeNT moeders en kinderen uit om samen een voorstelling te maken. Het applaus klonk luid en de ontroering was groot. Het resultaat proeft naar meer. Vanuit onze overtuiging dat verbinding mensen sterker maakt, creëert regisseur Stefan Perceval van HETGEVOLG in opdracht van MoMeNT een voorstelling van, over en met moeders en hun kinderen. 

In deze voorstelling gaat men aan de slag met universele thema’s zoals dromen en tijd, toekomst en verleden, geluk en tegenslag, moeder en kind. Stefan Perceval nodigt de deelnemers uit om associaties bij deze  thema’s te vertalen naar een scène en hij wordt daarin bijgestaan door Marit Stocker.

vrijdag 8 en zaterdag 9 juli om 20.00 u en zondag 10 juli om 15.00 u

cc de VELINX

5 euro


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.