MoMeNTcreatie boeren op tournee Theatervoorstelling 25x te zien in Vlaamse boerderijen

De kruisbestuiving tussen landbouw en theater zet het belang van de boerenstiel in de kijker. De landbouw leeft, en ook al de discussies daaromtrent.

In 2019 verbleef auteur Erik Vlaminck - op uitnodiging van MoMeNT - bijna twee maanden in de Binkelhoeve (Neerrepen - Tongeren) waar hij getuige was van de goede zorgen van de familie Wouters.  Erik schreef er zijn boek boeren, waarbij de titel zowel verwijst naar het werkwoord boeren alsook naar de professionals die actief zijn in de land- en tuinbouw of veeteelt. Het boek is inmiddels uitgegeven bij uitgeverij Vrijdag.

In het theaterstuk boeren vechten mensen tegen een wereld die ze niet kunnen vatten. Passie voor de boerenstiel botst met klimaatzorg en de klauwen van grootkapitaal. Broederhaat en broederliefde vechten om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol.

Tijdens MoMeNT21 ging de gelijknamige theatervoorstelling in première in de schuur van de Binkelhoeve en speelden de boeren vijf keer op Theater Aan Zee.

Vanaf 7 mei gaan acteurs Hans Van Cauwenberghe, Katrien Pierlet en Gert Jochems de boer op en spelen op 9 verschillende boerderijen in Vlaanderen. Het eindpunt van de speelreeks is de plek waar het allemaal begon: de Binkelhoeve.

Een verhaal over twee broers. De ene heeft de boerderij overgenomen en de andere is vertrokken. Ze komen uit een gezin waar niemand iemand aanraakt. Kent ge dat, zo’n manier van leven? Meer zwijgen dan spreken. Er hangt van alles in de lucht dat niet uitgesproken wordt. Boerenmiserie.

 

Speeldata

 

Houthalen -  Hoeve Sonnisheide (Helchteren) - 7 mei om 20u

www.casino.houthalen-helchteren.be

Menen - Hoeve Marc Descamps - 13 en 14 mei om 20.15u

www.ccdesteiger.be

Boechout -  Serre Veldbistro (Vremde) - 19 en 20 mei om 20u

www.boechout.be

Riemst - Hoeve Vrancken (Zussen) - 27 en 28 mei om 20u

cultuur@riemst.be

Bekkevoort - Aardappelbedrijf Vandebroeck (Assent) - 3 juni om 20u  - 4 juni om 15u en 20u - 5 juni om 19u

https://www.regio-oost.be

Linter – Melkerhei -10 juni om 20u -11 juni om 15u en 20u - 12 juni om 19u

https://www.regio-oost.be

Kortenberg - 't Silsomhof (Erps-Kwerps)  - 17 juni om 20u30 - 18 juni om 14u30 en 20u30 - 19 juni om 19u  

https://www.regio-oost.be

Borgloon – Monnikenhof (Heers) - 23 en 24 juni om 20u

dienstcultuur@borgloon.be

Tongeren - Binkelhoeve (Neerrepen) - 30 juni en 1 juli om 20u - 2 juli om 15u en 20u

moment.tongeren.be