Geboorteloket in az Vesalius Tongeren

Vanaf vandaag kun je in Tongeren de geboorte van je kindje ook aangeven via het geboorteloket in het ziekenhuis az Vesalius.

Patrick Dewael, burgemeester:

“Tijdens hun verblijf in het ziekenhuis kunnen ouders vanaf nu hun pasgeboren kindje ook aangeven via het geboorteloket. Een medewerker van de dienst burgerlijke stand van stad Tongeren zal op maandag- en donderdagvoormiddag van 10 tot 12 uur fysiek aanwezig zijn in het nieuwe geboorteloket in het ziekenhuis en de aangifte digitaal uitvoeren. Op die manier moeten ouders niet meer naar het administratief centrum komen in een periode waar zowel ouders als kindjes alle rust kunnen gebruiken en optimaliseren we onze dienstverlening voor alle kersverse ouders.”

Nathalie Minten, diensthoofd gynaecologie:

“Het geboorteloket bevindt zich zelfs op de afdeling materniteit. Zo maken we de aangifte van een pasgeboren baby heel toegankelijk. Er komt heel wat kijken bij de geboorte van een kind. Met een geboorteloket heel dichtbij nemen we  al één administratieve beslommering weg bij de ouders.”

Patrick Bollen, diensthoofd pediatrie:

“We zijn erg blij met deze samenwerking met de stad. We willen onze patiënten zo goed mogelijk ondersteunen op alle gebieden. Dat gaat veel verder dan enkel medische zorg. Dat ouders hun baby vanaf nu ook in ons ziekenhuis kunnen aangeven is echt een meerwaarde.”

Steve Hoste, voorzitter Raad van Bestuur az Vesalius: “Het aantal geboortes in Tongeren blijft redelijk constant. In 2019 werden er 549 kinderen geboren, in 2020 waren het er 517. In 2021 klopten we af op 537 geboortes. Het nieuwe geboorteloket is een mooie stap vooruit in de dienstverlening die we willen bieden aan jonge ouders.”

De aangifte in het administratief centrum Praetorium blijft nog steeds mogelijk naast de aangifte in het ziekenhuis zolang je in het ziekenhuis verblijft. Eens je terug thuis vertoeft kun je enkel een aangifte doen in het Praetorium. Een aangifte gebeurt op beide locaties steeds op afspraak. Een afspraak maken doe je via www.tongeren.be/afspraak .