VDAB en stad Tongeren organiseren Jobday Retail & Horeca in De Velinx

Op 23 mei 2022 organiseerden VDAB Limburg en stad Tongeren een eerste editie van de Jobday Retail en Horeca in de Foyer van CC De Velinx. Tongerse werkgevers uit de retail en horeca stelden er hun vacatures voor aan geïnteresseerden.

Werkzoekenden, burgers met een leefloon, laatstejaarsstudenten van VIIO, Atheneum Tungrorum en SIBBO en aan werknemers die op zoek zijn naar een andere uitdaging waren op deze dag welkom in De Velinx. De aanwezigen kregen meteen de kans om in gesprek te gaan met werkgevers.

“Horeca en retail, stonden de afgelopen coronajaren voor immense uitdagingen en dat laat zich ook voelen in de zoektocht naar personeel. Vooral de horeca heeft veel werknemers verloren door de lange periodes van sluiting en is nu volop op zoek naar goede krachten. De retailsector bleef tijdens de covidcrisis ondanks alle uitdagingen beter gespaard  en is vandaag ook op zoek naar gemotiveerd personeel,” aldus burgemeester Patrick Dewael

De VDAB ontving het afgelopen jaar 43 vacatures voor de sector horeca en toerisme in Tongeren. In deze cijfers zijn de uitzend-, wervings- en selectievacatures niet meegeteld. Toch is dat een stijging met maar liefst 59% t.o.v. vorig jaar. Voor de klein- en groothandel ontving VDAB het afgelopen jaar 324 vacatures in het Tongerse, een stijging van 109%.

Ook het globale aantal vacatures in Tongeren is het laatste jaar sterk gestegen. VDAB ontving het afgelopen jaar 1.473 vacatures van Tongerse werkgevers, een stijging met maar liefst 78%. Tongeren telde eind april 2022 nog zo’n 240 openstaande vacatures. Anderzijds ligt de werkzoekendengraad in Tongeren met 6,9% iets hoger dan het Limburgs gemiddelde van 5.6%. Tongeren heeft nog 990 niet-werkende werkzoekenden en 261 RMI-begunstigden die werk zoeken.

Met initiatieven als de Jobday willen de stad, het OCMW en VDAB kansen bieden aan deze ruime werkzoekende groep om een job dichtbij huis te vinden. Tegelijk steunen ze hiermee de Tongerse handelaars en horeca-uitbaters in hun moeilijke zoektocht naar personeel.

Annemie Epding, clustermanager Diensten VDAB Limburg: “Samen met de stad Tongeren zoeken wij op lokaal niveau oplossingen voor onze werkgevers en werkzoekenden. De grote krapte op de arbeidsmarkt spoort aan tot creativiteit. Lokale initiatieven zoals deze Jobday moedig ik dan ook sterk aan.”

Foto's © Nico Francois