Vier innovatieve finalisten hebben de AmbioriX-factor

Gitaarlegende, dartshop, babyspa en Italiaanse specialiteiten: het zijn de opvallende winnaars die werken naar de opening van nieuwe handelszaken in de Tongerse binnenstad.

“Heb jij de AmbioriX-factor?” Dat was de inzet van de campagne van de Stad Tongeren in samenwerking met de Provincie Limburg. Uit een tiental inzendingen werden vier winnaars gejureerd als beloftevol om een zaak te starten in Tongeren. De vier finalisten nemen nu verdere stappen om hun zaak in Tongeren te openen de komende maanden. Afgelopen zaterdag opende in de Hemelingenstraat de Dartshop als eerste.

De bekendmaking van de vier finalisten kadert binnen het project Naar de Kern, waarbij experten, lokale economie en de stakeholders de stadskern innovatief en toekomstgericht benaderen. Naast de zoektocht naar nieuwe handelaars worden ook de bestaande winkeluitbaters ondersteund met commerciële acties, coachingstrajecten en ambassadeurschap.

Gedeputeerde van Economie: “We zijn blij dat Tongeren dit traject vastpakt en ook verder omzet in concrete acties. Voor het uitwerken van deze acties kan de stad rekenen op een provinciale subsidie van 100 000 euro. Door nieuwe starters en gevestigde waarden in handel en horeca te ondersteunen en te coachen, wordt met deze provinciale subsidie een duurzame impuls gegeven.

Bovendien loont samenwerken: zo hebben wij samen met de POM Limburg, de stad Tongeren en AZ Vesalius recentelijk nog het masterplan voor de gezondheidscampus gerealiseerd om een nieuwe invulling te geven aan de leegstand op de Julianussite door ruimte te creëren voor zorgverleners, welzijnswerkers en commerciële organisaties” , aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput, tevens voorzitter POM Limburg.

Schepen van Economie Marc Hoogmartens: “We blijven als stadsbestuur erg inzetten op de bestrijding van de leegstand. Dat doen we enerzijds door het aanbod aan winkelruimte te verminderen maar evengoed door actief nieuwe handelaars naar onze stad te leiden. Ik ben erg verheugd met de diversiteit en de creativiteit van de winnaars. Dit zijn vernieuwende concepten voor Tongeren en omliggende gemeentes.”

De ingediende dossiers werden beoordeeld door een professionele jury op basis van kwaliteit en haalbaarheid. De vier finalisten ontvangen een ondersteuningspakket van 10.000 euro per handelszaak. De subsidies kunnen aangewend worden voor commerciële huurkosten, publiciteit, professionele begeleiding of als werkingskost.

“Als stadsbestuur zijn we erg blij met de diversiteit van de finalisten. Ze weerspiegelen exact wat we in Tongeren beogen. Een kwalitatief aanbod met oog voor vakmanschap én innovatie. Het handelscentrum van Tongeren heeft karakter en dat we willen we blijvend versterken en beschermen.” Aldus schepen Marc Hoogmartens.

De vier finalisten in het kort:

Gitaarbouwer John(y) Joris klinkt als muziek in de oren in heel Limburg. Na zijn succesvolle zaak in Hasselt aan het Van Veldekeplein wil John nu zijn levenswerk in Tongeren verderzetten met een atelier voor verkoop en restauratie van gitaren alsook opleiding voor gitaristen. Zijn keuze voor Tongeren is een keuze voor het prachtige kader van de binnenstad.

Michel Debusschere start een Dartshop en opende zaterdag in de Hemelingenstraat. Als ingewijde in het dartscircuit weet hij als geen ander dat Darts in de lift zit. Zijn shop van benodigdheden en accessoires wordt een pijl in de roos.

Mariella Petriello heeft Italiaans bloed en woont in Tongeren. Met haar Italiaanse delicatessewinkel mikt zij op afhaalgerechten en zuiderse specialiteiten. Onlangs bewees Ciao Tongeren nog hoe populair Italië in Tongeren is.

Dorien Bollaers introduceert een gloednieuw concept voor Tongeren: Babyspa met floating en massages. Je kan er de band met je kind verbeteren en ook kinderfeestjes organiseren. Jong geweld in de oude binnenstad, een mooie combinatie voor Tongeren.