Gezinswandeling ‘Emma en Otis’ laat kleuters kennismaken met archeologie in Tongeren

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 14:20

Naar aanleiding van de Archeologiedagen  kon je tijdens het weekend van 21 en 22 mei 2022 in Tongeren genieten van de avontuurlijke gezinswandeling / kleuterzoektocht ‘Emma en Otis vinden een muntje’. Deze wandeling werd ontwikkeld door de afdeling Erfgoed  van de Provincie Limburg en kon tijdens de Archeologiedagen beleefd worden in Stad Tongeren. De tocht  is gebaseerd op het exclusieve boek 'Emma en Otis vinden een muntje' van de bekende kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers en laat kleuters op een leerrijke en uitdagende manier kennismaken met archeologie. Kleuters en hun familie kunnen nog de hele zomer lang gratis deelnemen aan deze boeiende activiteit in Tongeren.

Om het verhaal en het thema archeologie ook tot in de huiskamer te brengen, kreeg elke Limburgse kleuterschool en bibliotheek exemplaren toegezonden. Om hen kennis te laten maken met een voor hen onbekend thema werd bewust gekozen voor een prentenboek met hoofdfiguren waarmee kleuters zich kunnen identificeren. Ook werden achteraan het boek acht concrete opdrachten geïntegreerd zodat kleuters echt kunnen uitgroeien tot Junior archeologen.

Gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens: “Het blijft immers een boeiende uitdaging om erfgoed tot in de huiskamer te brengen, vermits erfgoed weleens als ‘stoffig’ bestempeld wordt. Volkomen onterecht, want erfgoed is brandend actueel en duikt bijna dagelijks op in de media. Het maakt deel uit van ons leven, het geeft ons identiteit en zit verweven in ons maatschappelijk DNA. We moeten er dan ook over waken dat het erfgoed van morgen veilig is in de handen van de jeugd van vandaag. Want een scherp inzicht in het verleden geeft een klare kijk op de toekomst en versterkt onze grip op het heden. Educatieve projecten zoals deze opzetten en uitrollen, blijft dan ook een taak waar wij als provinciebestuur graag onze schouders onderzetten”.

Het start- en eindpunt van de gezinswandeling  is bij Toerisme Tongeren. De kleuters ontvangen een 'Emma en Otis'-rugzakje met allerlei spulletjes om de opdrachten tijdens hun tocht  te voltooien. Tongeren is de eerste stad waar deze wandeling plaatsvindt.

Burgemeester Patrick Dewael: “We zijn trots dat de Provincie Limburg onze stad heeft uitgekozen voor de primeur van deze wandeling. Tongeren is door haar rijke verleden onlosmakelijk verbonden met archeologie. Door deze wandeling wordt er getracht om kleuters op een toegankelijke manier te laten kennis maken met de wondere wereld van deze boeiende wetenschap.”

Ook aan de rest van de gezinsleden werd gedacht. De kleuterwandeling werd geënt op de bestaande Per Pedes wandeling, die te downloaden is via de Helios Technologies applicatie. Ouders of grootouders kunnen gelijktijdig op dezelfde route een virtuele wandeling maken langs de Romeinse weg.

Schepen van Toerisme, An Christiaens: “De koppeling van de kleuterzoektocht met de bestaande Per Pedeswandeling combineert twee toeristische producten tot één totaalbeleving voor het hele gezin. De virtuele Per Pedes wandeling maakt oude archeologische sites tastbaar via augmented reality. Daarnaast worden archeologische vondsten op hun werkelijke vindplaats in de kijker gezet. Ondertussen zoeken kleuters via geïllustreerde stickers naar de ontbrekende voorwerpen en op wegwijzers naar de attributen van een archeoloog, die ze vervolgens in hun boekje moeten aanduiden.”

Op het einde wacht voor elke succesvolle ‘Junior archeoloog’ een echt diploma én een mooie beloning!

De wandeling is gratis en beschikbaar t.e.m. 18 september 2022.