De bibliotheek Tongeren sluit – even – de deuren!

Gepubliceerd op 7 juli 2022 om 12:38

Tijdens de komende zomermaanden krijgt de bibliotheek een grondige make-over. Er komt een nieuwe balie, de jeugdafdeling wordt aangepakt, de bovenverdieping wordt uitgebreid met een polyvalente ruimte en het interieur wordt opgefrist.

Patrick Dewael, Burgemeester: “Het is en blijft de kerntaak van een bibliotheek om literaire werken uit te lenen. Toch merken we dat steeds meer mensen onze bibliotheek ook om andere redenen bezoeken: jongeren komen er studeren, volwassenen komen er dagelijks de krant lezen, senioren (van het vlakbij gelegen woonzorgcentrum) komen er een babbeltje slaan, enz. Architectenbureau DFM luisterde in eerste instantie naar onze vele noden.  Samen werkten we vervolgens een aangepaste bibliotheekopstelling uit.”

Om deze vernieuwde bibliotheekopstelling te realiseren gaan vanaf 11 juli ek. de deuren van onze bibliotheek voor een tijdje dicht. Op zaterdag 9 juli kunnen bezoekers er voor het laatst terecht om een mooie voorraad zomerboeken in te slaan.

An Christiaens, Schepen: “De bibliotheek in zijn huidige vorm dateert van 1994. De voorbije  jaren vonden er  sporadisch enkele bescheiden ingrepen  plaats.  Hoewel deze ad hoc ingrepen nuttig en waardevol bleken leidden ze niet altijd tot een even samenhangend geheel. Bovendien blijven er enkele losse eindjes over die we dringend moeten aanpakken. Onze bibliotheek is m.a.w. na 28 jaar aan een make-over toe. We willen dat onze vernieuwde bibliotheek een gezellige (publieke) woonkamer wordt voor elke Tongenaar of bezoeker die er vertoeft en tot rustkomt.  De eigenlijke werken vatten aan vanaf dinsdag 2 augustus ek. en zijn in handen van de Tongerse aannemer Constreno. De periode tussen 11 juli en 2 augustus wordt benut om de tienduizenden boeken tijdelijk op te bergen.  Er staan alvast 2.500 verhuisdozen klaar.  Het wordt een huzarenklus!”

Uiteraard helpen we onze bibliotheekbezoekers graag om zich goed voor te bereiden op de nakende sluitingsperiode. Zo voorzien we een extra lange uitleentermijn (8 weken i.p.v. 4). Je kan bovendien tot 20 stuks per lidkaart ontlenen (max. 10 per materiaalsoort). Het e-boekenaanbod blijft uiteraard ook doorlopend en onbeperkt beschikbaar.

Tip: wanneer je materiaal terugbrengt, gebruik dan de digitale inleverbus (zijde Kastanjewal) of bezoek ons vanaf maandag 1 augustus in de mini-bib (t.h.v. Huis Theelen).  Hier zal u trouwens ook boeken kunnen ontlenen uit een beperkt aanbod.  We komen snel bij u terug met meer concrete informatie over deze mini-bib!

 

Hou zeker ook onze website in de gaten voor de meest recente updates: https://tongeren.bibliotheek.be