Heb jij of uw vereniging iets te melden, of u heb iets gezien neem dan snel contact met ons op GSM nr 0473285643

De buitenschoolse Kinderopvang Kinderparadijs neemt sinds 1 mei deel aan ‘Actieve Kinderopvang’, een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven dat jongeren .

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren

“Uit onderzoek blijkt dat de voedingsgewoonten van kleuters en kinderen wel eens te wensen over laat. Ze drinken onvoldoende water en melk, eten te weinig groeten en fruit en consumeren te veel vetten en suikers. Nog niet de helft van de kleuters beweegt zestig minuten per dag aan matige intensiteit. Onze kinderen zitten gemiddeld 6 tot 9,5 uur per dag neer. Dat kan beter. De buitenschoolse opvang kan hier een belangrijke rol vervullen met onder andere het aanbieden van gezonde vieruurtjes en er voor te zorgen dat de kinderen actief zijn en niet te lang neerzitten.  Actieve kinderopvang focust immers op de invulling van een kwaliteitsvol beleid rond beweging, voeding, en preventie. “

Hoe zorg je ervoor dat kinderen voldoende bewegen? Wat is een actief spel? En welke dranken en tussendoortjes zijn gezond? Op al deze vragen kreeg het team van het Kinderparadijs een antwoord tijdens een opleiding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

An Christiaens, schepen bevoegd voor Kinderopvang

“Elke dag voldoende bewegen draagt bij tot een gezonde ontwikkeling. Niet alleen de motorische ontwikkeling wordt beter, maar ook de sociale vaardigheden. Daarom is het belangrijk dat er al op jonge leeftijd voldoende aandacht is voor een gezonde levensstijl. Als we bij kinderen gezond gedrag aankweken, is de kans groter dat deze trend zicht voortzet in de rest van hun leven.”

Concreet

Vanaf 1 mei schakelde het Kinderparadijs over naar een ‘Actieve Kinderopvang’.

“De aangeboden vieruurtjes veranderen. Voortaan staan yoghurt, vers fruit, een groentesnack of  koekjes zonder chocolade of vulling op het menu. Water, melk en ongezoet fruitsap worden als drankje aangeboden. Hiermee zal er heel wat minder suiker geconsumeerd worden. Met de gespaarde suikerklontjes maken de kinderen een kunstwerk. Zitmomenten worden vervangen door actieve spelletjes”, zegt An Christiaens.

 

Het project ‘Actieve Kinderopvang’ vaart onder de vlag van ‘Gezonde Gemeente’. Met dit label engageert Tongeren zich om maximaal in te zetten op de gezondheid van haar inwoners.