Heb jij of uw vereniging iets te melden, of u heb iets gezien neem dan snel contact met ons op GSM nr 0473285643

Op vrijdag 4 augustus om 20u00 organiseert MoMeNT de 2de TIJDsessie met als gastspreker Johan Braeckman in de Tongerse schatkamer, het Teseum. Inkom is gratis!

 ‘leve de luiheid’. In deze voordracht wordt uiteengezet waarom luiheid ook een deugd kan zijn.
Luiheid is een negatief begrip. Het wordt in verband gebracht met vadsigheid, gemakzucht, onverantwoordelijkheid. Een luiaard is een nietsnut, een leegloper of een lamzak. Wie Ivan Gontsjarovs roman Oblomov leest, kan maar weinig sympathie opbrengen voor het luie hoofdpersonage. In de christelijke traditie is luiheid zelfs een hoofdzonde, zoals hoogmoed, hebzucht en onkuisheid.
De moderne mens heeft voor niets nog tijd, wordt gedreven door hebzucht en consumptie, en kampt steeds meer met depressies en burn-outs. Misschien kan een welbegrepen vorm van luiheid een alternatieve vorm van levenskunst zijn?
Deze lezing zal doorgaan in de Tongerse schatkamer. Het Teseum is een van de culturele partners van MoMeNT, het nieuwe stadsfestival van Tongeren. MoMeNT heeft als centrale thema TIJD. De stad Tongeren wordt in de zomertijd het platform van kunstenaars, filosofen, historici, muzikanten, … die in dialoog gaan met TIJD. Gedurende vijf zomeravonden geeft het Teseum podiumTIJD aan filosofen en muzikanten om in hun discipline een benadering van TIJD te geven. De toegang is volledig gratis.

Niet enkel Johan Braeckman maar ook Dré Wapenaar nodigt uit om TIJD te nemen in het Teseum. Dré Wapenaar plaatste in de prachtige binnentuin van de Tongerse schatkamer, tegen de muur van de kloostergang zijn Walltent. Het kunstwerk van formaat - 3m x 4m en een driedimensionale diepte van 1,60m - straalt rust en geborgenheid uit. De vrijheid van persoonlijke interpretatie werkt zonder meer.
Het lijkt op een cocon waar straks een reuzenrups zich ontpopt tot een reuzenvlinder. Maar het doet ook denken aan een baarmoeder waar een embryo de tijd neemt om te groeien. Of is het een reuzenparasiet die zich vastgeankerd

heeft aan de Teseummuur terwijl het Teseum op haar beurt ook is vastgesnoerd aan de Basiliek?
De Walltent ‘hangt’ tot 31 augustus 2017 in de binnentuin van het Teseum en is gratis voor de participanten tijdens de TIJDsessies.