Heb jij of uw vereniging iets te melden, of u heb iets gezien neem dan snel contact met ons op GSM nr 0473285643

Zaterdag 28 september, 2 jaar na de start van de werken, was het zover. Het stadspark De Motten in Tongeren werd officieel geopend en vond plaats op het waterbelevingsplein. Burgemeester Patrick Dewael mocht samen met de drie sprekers, op de symbolische rode knop drukken waardoor het water opnieuw door de Jeker begon te stromen.

“De grootste Tongerse werf ooit is opgeruimd en ligt er vandaag piekfijn bij. Het lange wachten wordt beloond. Het dempen en inbuizen van de Jeker in de jaren vijftig noemen we vandaag een ‘historische vergissing’. En die vergissing wilden we rechtzetten. Het terug in beeld brengen van de Jeker paste in onze integrale visie op waterbeheer, waarbij we water dichter bij de Tongenaren willen brengen Er moeten nog een aantal dingen gebeuren en dan wordt dit park groener”, zegt  An Christiaens, burgemeester wnd.

Schepen Guy Schiepers (Openbare Werken): "Dit is een prachtige dag voor Tongeren. Wie had kunnen denken dat deze omgeving er vandaag zo uit zou zien? Normaal duren zulke werken 12 jaar. Hier werd dat in 5 jaar gerealiseerd. Alles is efficiënt verlopen. Patrick Dewael heeft het plan indertijd op de agenda geplaatst". Schiepers bedankte de omwonenden voor hun geduld en de last die ze hebben ondervonden: "Maar nu kunnen jullie van op de eerste rij genieten van een prachtig uitzicht";

Van aan de volkstuintjes in de Wijkstraat tot aan de VELINX werd het publiek ondergedompeld in de veelzijdigheid van het park. Van het verkeerspark tot de waterfietsen en de minigolf, Tongerse sportclubs toonden hoe leuk sporten op de Motten is. Men kon ook het park bewonderen vanuit de skywatch op 50 meter hoogte.  Straatartiesten, workshops, complimentenfeestjes, fiets graveren, streetdance, springkastelen,….er was overal iets te beleven.

Ook was er een infostand van de Vlaamse milieumaatschappij, ze gaven er uitleg over de kwaliteit van het water in de jeker. Na een paar keer scheppen t.h.v. de Kevie had men er al een paar visjes van 3 a 4 cm dat er op wijst dat de kwaliteit van het water heel veel verbeterd is. De bezoekers, waaronder ook de kinderen mochten gebruik maken van een microscoop.

Alle Tongenaren zijn het erover eens, downtown Tongeren is ‘tërriebël sjoon’ geworden.

 

Klik op de foto's om ze te vergroten