Blikvangers zijn de 100ste verjaardag van Roger Raveel, het WK Wielrennen en er volgen ook een paar postzegels met druktechnische hoogstandjes

bpost stelt vandaag de nieuwe postzegelcollectie voor 2021 voor. Zo komt er een postzegel over Roger Raveel die in 2021 100 zou geworden zijn. Met postzegels over het WK wielrennen, het EK voetbal en Japan 2020 hopen we onze Belgische atleten tot spraakmakende prestaties te stimuleren. Maar de collectie heeft ook aandacht voor meer sociale thema’s en wil sensibiliseren tegen pesten en voor het behoud van bedreigde dieren. Dit jaar zullen er bovendien een aantal druktechnische hoogstandjes worden toegepast zoals op de EK voetbal-postzegels met lenticulair effect, de eerste maal voor een Belgische postzegel. Met deze druktechniek ziet men een verschillend beeld naargelang van de hoek waarmee men naar het drukwerk kijkt.

Postzegels zijn de boodschappers van talrijke berichten en dragen zelf ook heel wat verhalen in zich. Ze vatten het leven samen, en zetten vooral de mooie kanten ervan in de verf. bpost ging op zoek naar de luisterrijke en bijzondere verhalen die ons land uniek maken. En wat blijkt? Er valt heel wat te vieren! Met onze kleine postzegels zetten we de grote momenten van het leven in de bloemetjes.  

Roger Raveel 100 (verschijnt op 25 januari 2021)

Roger Raveel, één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede WO, werd in 1921 geboren in Machelen-aan-de-Leie. Om zijn 100ste verjaardag in de verf te zetten, brengen we postzegels uit met een artistieke kapvorm van het blaadje.  

Neen tegen pesten (verschijnt op 15 maart 2021)

Bijna de helft van de jongeren krijgen te maken met pesten zowel online als offline. Daarom willen we als bpost onze maatschappelijke rol spelen en mensen bewust maken van de gevolgen van pesten. Het blaadje krijgt een speciale kapvorm in de vorm van een laptop.

Bedreigde dieren (verschijnt op 14 juni 2021)

De biodiversiteit op aarde neemt af. Dit jaar richt de EUROPA-uitgifte z’n blik op bedreigde diersoorten in België: de hamster en de adder. Op deze speciale postzegels kan je de skeletten van deze dieren bekijken door ze te belichten met blacklight.  

Ook deze uitgiften verschijnen in 2021

Uitgiftedatum 25 januari 2021

 • Voor het vierde jaar op rij komt er een uitgifte over geometrische patronen in de natuur. Nu is het de beurt aan de cirkel.
 • Dit jaar zetten we enkele straffe stripdames in de kijker die de Belgische stripwereld rijk is. Bovendien wordt Natasja, één van deze dames, 50 jaar in 2021.

Uitgiftedatum 15 maart 2021

 • In onze reeks rond de Belgische pleinen en markten staat Mechelen centraal dit jaar. We kozen voor deze uitgifte de belangrijkste monumenten op en rond de Grote Markt.
 • Onze Noordzee bevat heel wat wonderlijk onderwaterleven. Deze postzegelreeks toont vijf bijzondere kwallen die in de Noordzee rondzwemmen.
 • Twee derde van het leven op aarde is onzichtbaar voor het blote oog. Deze micro-biodiversiteit is onmisbaar voor het ecosysteem, onze gezondheid en voor talrijke toepassingen uit het dagelijks leven. We nemen een kijkje in de wereld van de micro-organismen, en lichten er vijf uit.

Uitgiftedatum 14 juni 2021

 • België heeft een sterke reputatie op vlak van elektronische muziek; onze Belgische DJ’s zijn immers wereldvermaard. We wijden een uitgifte aan de DJ’s die onlosmakelijk met dit muziekgenre verbonden zijn.
 • Als alles goed gaat, trekken de Olympische Spelen in 2021 toch naar Japan. Met een postzegel wensen we alle Belgische deelnemers alvast veel succes in Tokio.
 • Ook een jaar na datum gaat hopelijk het Europees Kampioenschap voetbal door. bpost zet dit voetbalfeest in de kijker met een speciale bewegende uitgifte.
 • Marie Janson werd 100 jaar geleden de eerste vrouw die zetelde in de Senaat. Ook in dat jaar konden vrouwen voor het eerst naar de stembus trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Reden te meer om aan deze historische verjaardagen een uitgifte te wijden.

Uitgiftedatum 30 augustus 2021

 • Dit jaar viert het WK wielrennen z’n 100ste Er is nog een extra reden tot feest, want het is ook de tiende maal dat het WK doorgaat in België. bpost eert dit groot sportevenement met een zelfklevende postzegel in de vorm van een wielertruitje.
 • Ons land telt een aantal zwembaden die echt architecturale pareltjes zijn. Wij zetten vijf bijzondere exemplaren in de verf in een mooie uitgifte.
 • Elk jaar gaan we op zoek naar verrassende fauna en flora. Met de postzegeluitgifte tonen we enkele dieren en planten die onze Belgische driekleur dragen.

Uitgiftedatum 25 oktober 2021

 • Elk jaar wijden we een postzegeluitgifte aan een opmerkelijke hedendaagse kunstenaar. In 2021 is de internationaal geroemde Belgische kunstenaar Thierry De Cordier aan de beurt. Hij ontwierp een postzegel die refereert naar zijn grote Nada-schilderijen. Deze krijgt een zilveropdruk en reliëfdruk.
 • 175 jaar geleden werden wereldwijd voor het eerst twee hoofdsteden verbonden met de trein: Parijs en Brussel. Een reden te meer om onze blik te vestigen op de rijke geschiedenis van de internationale treinverbindingen die België in contact brengen met de andere Europese landen.
 • Enkele jaren terug prezen we België voor de biercultuur, dat UNESCO-werelderfgoed is. Maar ook in wijnbouw maakt ons land een sterke opmars. Met deze postzegeluitgifte zetten we de Belgische wijncultuur in de kijker.
 • Volgend jaar hebben we oog voor tijdloze kerstdecoratie die de kerstboom siert. We kozen enkele stukken uit als vaste waarden die doorheen de tijd in de woonkamers terug te vinden zijn.

Naast deze gelimiteerde uitgiften, komen er ook nog twee permanente uitgiften uit in 2021: een nieuwe verenigingspostzegel (koekoek) en doos van 100 postzegels met thema ‘Boomvruchten’.

Klik op de foto's om ze te vergroten