Heb jij of uw vereniging iets te melden, of u heb iets gezien neem dan snel contact met ons op

Elk jaar op 31 mei is het Werelddag zonder Tabak en besteden we in az Vesalius extra aandacht aan de gevolgen van roken. De afgelopen jaren gebeurde dit door een infostand waar rokers terechtkunnen met hun vragen over stoppen met roken. Dit jaar bieden we ons rookstopadvies telefonisch aan. Op vrijdag 29 mei kunnen personeelsleden en patiënten, gehospitaliseerd of thuis, daarvoor terecht bij onze tabakologe op het nummer 012 39 60 94, tussen 09.00 en 16.00 uur.

“Door mensen regelmatig attent te maken op de gevolgen van roken kan je hen overtuigen om proberen te stoppen, de Werelddag zonder Tabak is een ideale gelegenheid om dat te doen,” zegt psychologe en tabakologe Inge Goffart. “Onze infostand wordt altijd druk bezocht door mensen die op zoek zijn naar rookstopadvies. Door de coronacrisis is zo’n stand niet mogelijk, daarom opteren we deze keer voor een telefonische consultatie. Wie vragen heeft mag me bellen, ik ben de hele werkdag bereikbaar.”

Rookvrij ziekenhuis

az Vesalius is ook één van de 12 Vlaamse ziekenhuizen die deelnemen aan het pilootproject Rookvrije Ziekenhuizen van het Vlaams instituut Gezond Leven en de Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding. Nog meer dan nu het geval is wil het ziekenhuis patiënten overtuigen om te stoppen met roken. Niet met enkele losse acties maar met een doordachte structurele aanpak. Ook patiënten die niet zijn opgenomen, worden aangemoedigd om te stoppen.

Zien roken doet roken, daarom is eerder dit jaar de rokersruimte, buiten aan de ingang van het ziekenhuis, verplaatst naar een minder zichtbare plek. Dat is meteen ook de enige plek waar roken nog is toegestaan. Ook mensen met een e-sigaret kunnen enkel nog daar terecht.

Patiënten die roken worden er door hun arts systematisch op attent gemaakt worden dat roken ongezond is. “We willen dat op een positieve manier doen,” zegt Goffart. “Het is de bedoeling dat artsen aan hun patiënten vragen ‘Rook je? Heb je er over nagedacht om te stoppen? Wij kunnen je daarbij helpen.’ De arts kan dan doorverwijzen naar rookstopbegeleiding en eventueel ook medicatie voorschrijven, zoals nicotinepleisters.”

Rookstopbegeleiding

Afgelopen maart zou er opnieuw rookstopbegeleiding in groep worden opgestart in az Vesalius, maar door het uitbreken van de coronacrisis werd dit uitgesteld. “Het is niet zo evident om dit te organiseren via e-learning of skype,” zegt Inge Goffart. “We volgen de situatie op de voet en hopen na de zomer alsnog te kunnen starten.”