Op de kerktoren van de Basiliek broeden al enkele jaren slechtvalken in een nestkast. Het koppel slechtvalken vormde zich vorig broedseizoen (2018) en bracht intussen 3 jongen groot. U kunt ze nu via de webcam live volgen.

Patrick Jans, schepen van Milieu

“De slechtvalk was uit onze contreien verdwenen maar maakt sinds enkele jaren zijn comeback. De slechtvalk is de grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als ‘snelste vogel ter wereld’. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot wel 389 km per uur halen.”

In 2008 installeerde de ‘Ringroep Tongeren 03’ een nestkast op de toren van de Basiliek. En dat bleek een ideale broedplek”, zegt schepen Jans. “Voor het tweede jaar op rij  worden er jonge slechtvalken geboren op onze Basiliektoren.”

Eind 2019 plaatste de stad Tongeren 2 webcams bij de nestkast. Een camera in de nestkast, gericht op het nest zelf. De andere camera werd geplaatst bij de ingang van de nestkast.

Het is nu voor de leden van de Ringwerkgroep Tongeren 03 makkelijker om de situatie nog beter te monitoren en op te volgen. Iedere Tongenaar, maar ook natuurliefhebbers van buiten Tongeren kunnen via de webcam het wel en wee van het slechtvalkgezin mee volgen.

“Uiteraard bent u ook welkom om samen met ons mee te genieten van deze unieke livebeelden,” besluit schepen Patrick Jans

In 2018 werden 3 jongen geboren; 1 mannetje en 2 vrouwtjes. In 2019 bracht hetzelfde paar 4 jongen groot (allen vrouwtjes)

De nestkast werd geplaatst door F.I.R. (fonds voor instandhouding roofvogels) in 2006 in samenwerking met de Kerkfabriek en de ringgroep.

U kunt ook naar deze link gaan van stad Tongeren https://www.tongeren.be/slechtvalken-live?fbclid=IwAR3gmeG3uu_1mfvkF1pMxseUrw0P3TyxalmV2oL05FXjyNuOszDggu3E0ng#

Klik op onderstaande foto voor live beelden van het nest binnen                                                                        Klik op onderstaande foto voor live beelden van het nest buiten

Deze video is opgenomen op 6 februari