Ondanks het vermaledijde virus tòch een festivalgevoel dankzij deze 6 topbands en singer-songwriters:

AAFKE ROMEIJN (NL) ASTER COMPRO ORO JAOUAD NOEMIE WOLFS THE RADAR STATION 

TONGEREN - BEGIJNHOF ZONDAG 6 SEPTEMBER 2020 14.30 – 17.40 GRATIS (mits reservatie)

De eerste 10 edities van het Stadsmuzikantenfestival markeerden het begin van de zomer in Tongeren. Deze 11de editie rondt de zomer af. U weet wel waarom. Bijzondere dank aan de artiesten die bereid waren om samen met het festival te verhuizen van juni naar september en om zich aan te passen aan het lichtjes gewijzigde concept (zie verderop).

Het Stadsmuzikantenfestival is zoals altijd gratis, maar dit jaar ENKEL toegankelijk met een vooraf gereserveerd ticket. Reserveren kan vanaf maandag 13 juli 09u00 . Wees alert want het aanbod is noodgedwongen beperkt tot 360 tickets.

DE FORMULE van deze ongewone editie

De formule van het Stadsmuzikantenfestival is eenvoudig maar sterk. 6 bands en singer-songwriters worden een zondagnamiddag lang ingezet als straatmuzikanten.

Het Stadsmuzikantenfestival is een mooie mix van muziek en erfgoed. Het staat geprogrammeerd in de binnenstad van Tongeren, meer bepaald in het charmante Begijnhof (Unesco Werelderfgoed).

De affiche is een mix van elektro, singer-songwriter, rock, jazz, soul, Nederlands, Engels, instrumentaal, jonge namen en (meer) gevestigde waarden, België en Nederland.

Op zondag 6 september, tussen 14.30 en 17.40, spelen de muzikanten setjes van 15 minuten in de openbare ruimte van het Begijnhof van Tongeren. Ze doen dat zoals steeds zonder podium en (semi-)akoestisch.

De concertlocaties liggen op wandelafstand van elkaar. Andere jaren loopt het publiek vrij rond van stadsmuzikant naar stadsmuzikant en stelt zo z'n eigen programma samen. Om tegemoet te komen aan de geldende veiligheidsmaatregelen splitsen we ons publiek in 6 groepen van 60 personen. Iedere groep start stipt om 14.30 maar op een andere locatie. Na elk concert wandelt de groep onder begeleiding naar de volgende locatie. Tijdens de concerten zit iedereen op 1,5 m van elkaar.

Zo biedt het Stadsmuzikantenfestival aan 360 fijnproevers de gelegenheid om op één namiddag van 6 bands te genieten, op een veilige manier maar in een ongewone context. We zullen doorgaan.

Er zijn (voor de muzikanten) regenplekken voorzien. Van de bezoekers verwachten we dat ze zich kleden op het weer.

Het Stadsmuzikantenfestival is zoals altijd gratis, maar dit jaar ENKEL toegankelijk met een vooraf gereserveerd ticket. Reserveren kan vanaf maandag 13 juli 09u00. Wees alert want het aanbod is beperkt tot 360 tickets.

Klik op de foto's om ze te vergroten 

DE BANDS VAN EDITIE 2020

AAFKE ROMEIJN (solo)

Aafke Romeijn (NL) is als muzikant, schrijver en journalist van veel markten thuis. In 2016 scoorde ze met 'Alles Went', een duet met rapper Stef, een flinke Studio Brussel hit. Een jaar later volgde ook Radio 1 met 'Zal ik dan' dat ze samen met Tom Kestens maakte. Haar meest recente album 'M' (mei 2019) vormt de soundtrack bij haar debuutroman 'Concept M': een plaat die zweeft tussen beats en strijkers. De singles 'Spoiler', 'Een heel klein beetje oorlog' (Noordkaap cover) maar vooral 'Ameland' (met Spinvis) zijn veelvuldig op de Belgische radio te horen. Verwacht live dansbare elektropop met sterke teksten, vol onrust maar op heldere toon gebracht.
Aafke Romeijn :: zang & toetsen
Een plaat als een examen: (De Standaard) Zorgelijke en rondborstige electropop in indrukwekkende muzikale uitvoering. (NRC)  Met deze plaat kunt u overal naartoe… van stuiterende Kraftwerk-techno tot strijkerrijke liedjes voor het slapengaan. (De Morgen)  Heeft Vlaanderen na pakweg Eefje de Visser en Roosbeef nog plaats voor een aparte singer-songwriter van over de Moerdijk? Hier is ze. (Gazet van Antwerpen)

ASTER (solo)

Deze Hasseltse singer-songwriter schrijft eigen materiaal bij elkaar dat klinkt alsof het er altijd al was. Meestal soft-spoken indiefolk, soms luid vanuit het middenrif. In mei 2019 bracht Aster zijn self-titled debuut ep uit. Eind 2019 legde hij werkelijk iedereen het zwijgen op tijdens Sound Track. Met zijn wondermooie stem werd hij een van de Limburgse finalisten van deze talentenjacht. Verwacht live een singer-songwriter die met zijn donkere maar prachtige songs doet denken aan Ben Howard, Elliot Smith, Nick Drake.
Aster Froyen :: zang & gitaar
Ik heb iets héél strafs gezien. Aster Froyen, alias Aster. Een 19-jarige Hasselaar van anderhalve barkruk hoog met één akoestische gitaar, maar met een performance, uitstraling en stem die iets te vertellen hebben. Denk aan een bizarre mix van Nick Drake, Billie Bragg en voor mijn part Thom Yorke - mocht Yorke muziek gemaakt hebben ergens in 1969. Veel invloeden dus, maar dan gegoten in een artiest die daar duidelijk iets mee kan. Songs maken bijvoorbeeld. Had ik al gezegd dat ie 19 is? Yep, dit is iets. (Stijn Meuris ) Gewapend met een gitaar en een ongelofelijk straffe stem wist hij ons vanaf de eerste noot over de streep te trekken. (Dansende Beren) Bij de eerste aanraking van zijn gitaar kreeg Aster de zaal muisstil. (DaMusic) In geen tijd weggeblazen door het talent van Aster. (Luminous Dash) Aster Froyen speelde zich in de kijker als singer-songwriter met een aparte frasering en stem. (Het Belang van Limburg)

COMPRO ORO

Compro Oro is een van de toonaangevende bands in de New Wave of Belgian Jazz. De band graaft in de muzikale tradities uit diverse windstreken. Hun eerste album werd geroemd als een dronken Cubaans mengsel van Buena Vista Social Club en Marc Ribot. De daaropvolgende ep werd omschreven als een psychedelische trip naar een groezelige kelder in West-Afrika. Op hun album 'Suburban Exotica' (oktober 2019) gaat de band nog een stap verder en voegt geluiden van het Midden-Oosten toe aan de mix. Weetje: Joachim Cooder (zoon van de legendarische Ry) zorgt voor duimpiano en percussie op die plaat. In juni 2020 improviseert het combo samen met Murat en Esma Ertel (van de Turkse psychedelische folkband BaBa ZuLa) de plaat ‘Simurg’ bij elkaar. Verwacht live een opzwepende jazzy show met Cubaanse, Afrikaanse en MiddenOosterse ritmes die op de heupen werken.

Wim Segers :: vibrafoon & marimba Bart Vervaeck :: gitaar Matthias Debusschere :: bas Falk Schrauwen :: percussie Frederik Van den Berghe :: drums

Een broeierige nazomersoundtrack bij de intercontinentale stadsjungle. (Knack Focus)  Bedwelmende exotica uit Gent. (De Standaard)Psychedelica met een jazztoets of jazz met een psychedelische toets. (Studio Brussel) Reizen zonder vliegtuig, hogesnelheidstrein of vliegend tapijt, het staat u te wachten tijdens een show van Compro Oro. (Het Nieuwsblad) Tropischer dan Compro Oro tref je bands niet aan in de Belgische jazzscene van vandaag. Het Gentse collectief fuseert klanken uit de afrobeat, ethiojazz, salsa, psychedelica en wat niet meer aan groovy eigenzinnigheid tot een pittig geheel. (Indiestyle)

JAOUAD (solo)

Jaouad Alloul is veel: zanger, acteur, danser, theatermaker, LGBT activist met Marokkaanse roots en semi-finalist van The Voice van Vlaanderen. Na zijn succesvolle monoloog 'De meisje', lanceerde hij in 2019 zijn veelbesproken debuut ep '#Messias'. Zijn prachtige stem, de soulful arrangementen en uiterst dansbare songs lieten niemand onberoerd. Geëngageerde grooves van een spiritueel artiest. Verwacht live een bevlogen mix van soul, pop, R&B en gospel, gebracht door een rasperformer, zonder barrières en met een warm hart.
Jaouad Alloul : zang Aiko Devriendt : toetsen

De zanger sloot de avond af met 'Circle Line', waarin hij dieper inging op zijn escapisme: 'De een eet een pot ijs, de ander binget een serie en ik zette de bloemetjes uitvoerig buiten. Met een verhaal als Circle Line als gevolg.' Wat de gevolgen of oorzaken ook mogen zijn, het resultaat is in ieder geval een prachtig album! (Radio 1 - Culture Club)
Een muzikaal feest: Jaouad Alloul, ergens tussen disco, funk en zoveel mogelijk grenzen overschrijdende r&b.

NOEMIE WOLFS (duo)

Met haar eerste soloplaat ‘Hunt You’ (2016) trad Noémie Wolfs uit de schaduw van Hooverphonic, de band waarvan ze vijf jaar lang de frontzangeres was. Hooverphonic, Deze plaat bracht haar naar festivals als Pukkelpop, Lokerse Feesten en Crammerock. Op haar tweede album ‘Lonely Boy’s Paradise’ (2020) lijkt Wolfs zichzelf opnieuw uitgevonden te hebben, met catchy songs als ‘Wake Me Up’ en ‘On The Run’, die het instant schopten tot radiohitjes. Wederhelft Simon Casier (Balthazar & Zimmerman) zette mee zijn schouders onder deze zwoele popplaat. Producer Yong Yello maakte er met zijn hiphopbeats een evenwichtig geheel van. Verwacht je live aan een verrukkelijke en speelse set waarin je de invloeden van Wolfs (Kylie Minogue, Lana Del Rey, Gorillaz, …) zal horen passeren.
Noémie Wolfs :: zang Simon Casier : zang & gitaar

Na haar debuut en verleden bij Hooverphonic lijkt Wolfs de torenhoge druk bewust te negeren: verrukkelijk, speels en onbeschroomd catchy passeren twaalf songs de revue (De Morgen) **** We vonden Lonely Boy’s Paradise al een meer dan zwoele plaat, maar live pakken de nummers nog beter uit. De titel van ‘zwoelste comeback van het jaar’ heeft de zangeres in elk geval al te pakken (Dansende Beren)
Voor ‘Dirty games’ zouden we de radio wat luider zetten, bij ‘Drive’ waren we geneigd in de auto te stappen toen Wolfs ‘come on baby, why don’t you take a ride with me’ kirde en er hoog wolvengehuil achter plakte. (De Standaard

THE RADAR STATION (duo)

The Radar Station creëert een uniek geluid: verhalende, eigentijdse indierock à la The War On Drugs en The National, met echo’s uit de eightiespop van Peter Gabriel en Daniel Lanois. Kenmerkend voor de band is de opvallende, warme en bezwerende stem van zanger Brent Buckler, die doet denken aan Eddie Vedder of Tom Smith van Editors. The Radar Station werd op Studio Brussel verkozen tot De Nieuwe Lichting 2020. Hun debuutplaat komt uit op 6 september (jawel!). Verwacht live ingepakt te worden door weidse sferen en door de bariton van Buckler.
Brent Buckler :: zang & gitaar Sander Cliquet :: toetsen & gitaar

Indierock met stadionallures van een band die goed naar The National en The War on Drugs heeft geluisterd. Zanger Brent Buckler beschikt over een knoert van een kathedraalstem (Knack Focus) The Radar Station is een viertal met heel veel troeven, met de stem van zanger Brent als een van de grootste. Ze houden van subtiele accenten (Studio Brussel)

Er zijn stemmen die klinken als piepende deuren en er is de stem van Brent Buckler, die klinkt alsof hij zijn ontbijtgranen dagelijks met smeerolie naar binnen werkt (De Standaard)

DE GESCHIEDENIS VAN HET STADSMUZIKANTENFESTIVAL

Het Stadsmuzikantenfestival zag het licht in 2004. Het kon vanaf jaar 1 rekenen op een flinke opkomst en een groot enthousiasme bij de artiesten. Zowel publiek als muzikanten genoten van het concept en kwamen met plezier (terug). Van 2004 t.e.m. 2008 kende het festival 5 geslaagde edities.

In 2015 blies de Stad Tongeren de succesformule nieuw leven in naar aanleiding van De Cultuurzomer van Tongeren. Sedert 2016 maakt het Stadsmuzikantenfestival deel uit van MoMeNT, het Tongers cultuurfestival dat parallel loopt met de zomertijd.

Het Stadsmuzikantenfestival is dit jaar aan haar 11de editie toe. De eerste 10 edities markeerden het begin van de zomer in Tongeren. Deze editie rondt de zomer af.

Met dank aan deze lijst van fijne muzikanten en hun entourage die vanaf editie 1 in de formule geloofden.

Asta - Guido Belcanto & Danny Heylen - Gert Bettens - Buurman - Raf Coppens - DAAU – Luc De Vos - Kris Debruyne & Wigbert - De Held - De Mens - Eva De Roovere - Jan De Smet - Pieter-Jan De Smet - Janez Detd. - Barbara Dex – Tom Kestens - Flip Kowlier - Lady Angelina - Maskesmachine - Stijn Meuris - Milow - Ronny Mosuse - Neeka - Axl Peleman - Tom Pintens - Patrick Riguelle - Stash - Sukilove - Guy Swinnen – Aram Van Ballaert - Think Of One - Roland Van Campenhout & Steven De bruyn - The Violent Husbands - Anton Walgrave - Yasmine – Yevgueni – Isabelle A – The Ballroomquartet – Geert Chatrou (NL) – Jasper Erkens – Laïs-Lenski – Mint – Neeka – The Partchesz – Jan Hautekiet – Selah Sue - Marco Z – Zinger – Love Like Birds - Lili Grace – Faces On TV – De Held – Astronaute – Douglas Firs – Los Speedy Bobs – Milo Meskens – Nightman – St. Grandson – Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) – Amongster - Bony King – Brihang – Broeder Dieleman (NL) – High Hi – Pauwel De Meyer – Stef Kamil Carlens – Zimmerman – Dans Dans – Josephine (voorheen Josefien Deloof) – Portland – Somebody Called Me Sebastiaan – Témé Tan – Tutu Puoane & Ewout Pierreux – Willem Ardui – Yevgueni – Buurman – Ian Clement - Kramer aka Jeroen Perceval – Martha Da’ro – Reena Riot – Roosbeef - The Golden Glows – The Calicos

Bijzondere dank aan de artiesten van editie 2020 die bereid waren om samen met ons van juni naar september te verhuizen: Aafke Romeijn – Aster – Compro Oro – Jaouad – Noémie Wolfs - The Radar Station