Vorige week werden 44 parkeerautomaten vernieuwd in het centrum van Tongeren. Het merendeel van de parkeerautomaten was meer dan 10 jaar oud en daardoor ook aan vervanging toe.

Patrick Dewael, burgemeester:

“Door de gewijzigde veiligheidseisen en functionaliteiten was een aanpassing van de betaaluitrusting van de parkeerautomaten noodzakelijk. Men kan vanaf heden veilig contactloos betalen aan de automaten, het probleem met de betaalkaartlezers en soms moeilijk leesbare schermen werd opgelost en er werd definitief een einde gesteld aan verouderde contracten. Bovendien pakken we met dit geautomatiseerd systeem ook het zwerfvuil aan. Bij een boete steekt er immers geen briefje meer achter de voorruit maar u ontvangt de boete per post.”

De kostprijs (huur en onderhoud) bedraagt 69.670,44 euro per jaar incl. BTW voor de 44 parkeerautomaten waarvan 14 parkeerautomaten met klavier voor nummerplaatingave (gele betaalzone TONG1) en 30 parkeerautomaten zonder klavier (oranje betaalzone TONG2).

“We hebben ervoor gekozen om alle parkeerautomaten gelijktijdig te vernieuwen. Dit biedt vele voordelen zowel budgettair als naar uniformiteit in het straatbeeld, eenzelfde bedieningswijze van alle automaten in de verschillende parkeerzones en zodoende kunnen alle parkeerautomaten in éénzelfde besturings- en opvolgingssysteem geïntegreerd worden. Alle parkeerautomaten zijn ook voorzien van nieuwe bestickering mbt. het sms- en app-parkeren,” besluit schepen van mobiliteit, Patrick Jans.