Op de kerktoren van de Basiliek broeden al enkele jaren slechtvalken in een nestkast.

Het koppeltje slechtvalken is al 2 jaar samen en bracht intussen zeven jongen groot.

Op zondag 8 maart konden de Tongenaren de slechtvalken volgen via een telescoop vanop de observatiepost die werd opgesteld op ’t Vrijthof aan de Basiliek.

Deze kijkdag werd georganiseerd door Ringwerkgroep Tongeren 03 in samenwerking met de Stad.

De wind en regen gooiden vandaag echter roet in het eten. De opbouw van de kijkpost verliep niet echt vlot en probleemloos maar zorgde wel voor heel wat hilarische taferelen. Ook de slechtvalken waren niet echt actief, zij waren aanwezig op de toren maar bewogen amper. Druppelsgewijs kwamen nieuwsgierigen schuilen onder het tentje. Schepen Patrick Jans kwam langs alsook een 20-tal bezoekers Het beeld van man en vrouw slechtvalk door onze kijkers was dan ook heel grijs en waterachtig. Eén keer vloog zowel het mannetje als het vrouwtje een toertje rond de toren.  Het mannetje haalde een deel van een prooi op aan de zuidkant van de toren en vloog ermee naar het vrouwtje. Sinds enkele dagen, is zij meer en regelmatig te zien op de nestkast.

En dan om precies 16 uur tijdens het afbreken van de stand besloot het koppel om toch hun liefde nogmaals te bezegelen en te paren. Hebben zij gewacht tot de pottenkijkers weg waren?

An Christiaens, Burgemeester wnd.: “Het paar vestigde zich begin februari 2018 op de top van onze Basiliektoren. Via de webcams kregen we ze dagelijks op vaste uren te zien”.

“We hoorden via de webcam het koppel regelmatig met elkaar communiceren.  In maart breekt de baltsperiode aan. Het mannetje slechtvalk brengt dan prooien aan om te bewijzen aan zijn vrouwtje dat hij goed voor haar kan zorgen wanneer zij op het nest zit. Tegelijkertijd is het ook de periode dat het vrouwtje slechtvalk een vetreserve opbouwt om de 32 broeddagen te kunnen overbruggen, ” aldus Schepen van milieu, Patrick Jans.

Met dank aan Eddy Colson en Carine Richerzhagen.

Klik op de foto's om ze te vergroten