Woensdag 1 juli is op het Julianusplein de expo 't Hospitaal geopend. De expo kadert in MoMeNT, het cultuurfestival dat loopt tijdens de zomer.

Tongenaar Jos Molenaers studeerde begin jaren 80 af als fotograaf te Genk. Als eindexamen koos hij ervoor om een fotoreportage te maken van het dagelijkse werk in het toenmalig hospitaal. Deze foto’s kwamen na de diploma-uitreiking nooit meer uit de doos. 2020, exact 40 jaar later, is hét MoMeNT om deze zwart-witfoto’s publiekelijk te maken, tevens als hartverwarmende boodschap om dank en steun te betuigen aan onze helden van de zorgsector, die in eerste lijn staan tegen de strijd met het coronavirus.

In de volksmoment wordt het Julianusplein dikwijls nog geduid als de plek van het oud hospitaal. In de raamopeningen van de bovenste verdieping hangen tien grote zwart-wit foto’s en veertig kleinere op de vitrine van een leegstaand winkelpand. Boven de hoofdingang hangt een grote foto van de geboorte van de nu 40-jarige Tongenaar Peter Colson die er op 9 januari 1980 ter wereld kwam.

Naar aanleiding van de expo is er een boek ter beschikking bij de Toeristische Dienst waar iedereen verhalen mag neerschrijven over het oud hospitaal. Jos Molenaers mocht als eerste iets opschrijven.

Al van bij de voorbereiding maakten de  foto’s vele verhalen en getuigenissen los. Deze verhalen en de foto’s van Jos Molenaers zijn gebundeld in een boek dat in augustus gepubliceerd wordt.

Klik op de foto's om ze te vergroten