GALLO-ROMEINS MUSEUM BLIKT TERUG OP SUCCESVOLLE EXPO ‘DACIA FELIX’ EN WERKT AAN EEN OVERZICHTSTENTOONSTELLING OVER HET ROMEINSE RIJK, I.S.M. HET BRITISH MUSEUM

Op 2 augustus sloot de tentoonstelling ‘Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië’ zijn deuren. Ondanks de coronacrisis blikt het Gallo-Romeins Museum terug op een erg geslaagd project, zowel wat bezoekerswaardering als bezoekersaantal betreft.
Inmiddels werkt het museum aan een volgende expositie: een tentoonstelling over hoe het was om te leven in het uitgestrekte Romeinse Rijk, met topstukken van het British Museum in Londen. Die moet openen op 6 februari 2021. 

Wondermooie expositie ‘Dacia Felix’

Het Gallo-Romeins Museum organiseerde de tentoonstelling ‘Dacia Felix’ i.s.m. het internationale kunstfestival Europalia. Uit een twintigtal Roemeense musea waren er objecten te zien, zowel van de Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen als Kelten. Al die volkeren kleurden het verre verleden van Roemenië. Dat land is van oudsher een kruispunt van culturen. Het centrale thema van de expositie was ‘contact en uitwisseling’.
Het museum vatte de tentoonstelling op als een reis, steeds dieper terug in de tijd. Eén na één passeerden de culturen de revue, in een eigentijdse setting en tegen een achtergrond van speciaal voor de expo gemaakte filmbeelden van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites. Dat zorgde voor een poëtische ervaring, die door jong en oud bijzonder in de smaak viel.
De expositie zou aanvankelijk lopen tussen 19 oktober 2019 en 26 april 2020. Door de coronacrisis moest het museum van midden maart tot eind mei zijn deuren sluiten, waarna de tentoonstelling werd verlengd tot 2 augustus. Mede dankzij die verlenging werd ‘Dacia Felix’ uiteindelijk bezocht door 32.475 mensen. De meeste bezoekers kwamen uit Vlaanderen (79%). Ook kwamen er opvallend veel mensen uit Wallonië (bijna 10%) en Brussel (bijna 5%) over de vloer.

An Christiaens, waarnemend burgemeester en schepen van Cultuur: “De tentoonstelling ‘Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië’ moest in volle coronaperiode zijn deuren sluiten. Dankzij de verlenging tot 2 augustus kende de expo sinds de heropening eind mei nog bijzonder veel succes. Ze werd in totaal bezocht door meer dan 32.000 mensen. Die waren super enthousiast omwille van de topstukken, de sfeervolle films en de kindvriendelijke aanpak. Maar ze waren vooral aangenaam verrast door het onderwerp van de tentoonstelling. Ze gaven aan een fascinerend stuk geschiedenis te hebben leren kennen. Het is goed dat het museum niet alleen bekende paden bewandelt en het is fijn om vast te stellen dat dat zo gewaardeerd wordt.”

 

 Oog in oog met de Romeinen

Op 6 februari 2021 opent in het Gallo-Romeins Museum een tentoonstelling over hoe het was om te leven in het uitgestrekte Romeinse Rijk: ‘Oog in oog met de Romeinen’. Het museum zal meer dan tweehonderdvijftig topstukken presenteren van het prestigieuze British Museum in Londen. Het Gallo-Romeins Museum werkte de afgelopen maanden i.s.m. collega’s van het British Museum aan het concept van de expositie. De focus ligt op de eenheid in verscheidenheid van het Romeinse Rijk, ten tijde van de Keizertijd.

An Christiaens, waarnemend burgemeester en schepen van schepen van Cultuur: “Ook in coronatijden blijven we in Tongeren inzetten op erfgoed en cultuur. De afgelopen maanden maakten duidelijk dat mensen met hun gezin graag naar het Gallo-Romeins Museum blijven komen. Door maatregelen zoals een goede spreiding van de bezoekers én een beperking van het aantal mensen dat tegelijkertijd aanwezig is, kan dat in alle vertrouwen. Meer nog: een museumbezoek is misschien wel aangenamer dan ooit. De geplande tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ zal een frisse kijk bieden op het leven van een diversiteit aan mensen in de verschillende gebieden van het Romeinse Rijk, van in Rome tot in de uithoeken ervan.”