Op zondag 8 december kunnen alle bezoekers van de antiekmarkt gratis hun objecten laten schatten door verschillende experts en zo ontdekken of het object iets waard is of niet. De schattingen vinden plaats in de Eburonenhal van 9 tot 13 uur. Inschrijven is niet nodig.

 

“Al meer dan 40 jaar is Tongeren op zondagmorgen een levendige en bruisende stad. Onze antiekmarkt is een van de grootste van Europa. Met meer dan 350 standhouders en veel deelnemende antiekzaken trekken we wekelijks vele bezoekers zowel uit binnen- als buitenland aan. De antiekmarkt heeft dan ook een grote economische impact, bezoekers pikken immers vaak ook een terrasje of restaurant mee of brengen een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum of het Teseum,” aldus burgemeester wnd. en schepen van toerisme  An Christiaens.

De antiekmarkt werd in 1976 opgericht na het verdwijnen van de veemarkt. Vandaag is het de grootste van de Benelux, een van de grootste van Europa zelfs. De bezoekers appreciëren vooral de speciale sfeer en de meertaligheid. Elke bezoeker wordt in de mate van het mogelijke – bediend in haar of zijn eigen taal.

Marc Hoogmartens, schepen van economie:

“Iedereen kent wellicht de bekende tv-programma’s ‘Rijker dan je denkt’ en ‘Stukken van mensen’. Het zijn één van de meest bekeken programma’s van respectievelijk VTM en VIER. ‘Wat is het waard’ werkt net hetzelfde als deze programma’s. Elke bezoeker kan zijn of haar voorwerpen laten taxeren en uitleg krijgen over een object van een van de 6 experts. Elke expert heeft zijn of haar specialisatie: gaande van expertise in zilver, keramiek en porselein naar expertise in Chinese antiek en antieke schilderijen. In Crisistijd hoopt de Vlaming kennelijk dat een lang verwaarloosd erfstuk op zolder, in het rommelhok of in de kelder een onvermoed appeltje voor de dorst blijkt. Plunder dus uw kartonnen dozen op zolder voor een uitstapje naar de Eburonenhal op zondag 8 december en laat een van onze experten een blik werpen op uw buit.”

Experten:

  • Ludo Heymans: expertise zilver, keramiek en porselein
  • Karin Quinten: expertise schilderijen
  • Nico Loos: expertise wapens e.a.
  • Vincent Bovens: expertise oudheid
  • Ludo Wevers: expertise instrumenten
  • Frans Boulanger: expertise Chinese antiek en antieke schilderijen