De medewerkers van het stadsarchief hebben een boekje ‘Kleine & Grote Momenten in Tongeren’ ontworpen met een selectie oude foto’s van bijzondere momenten voor de Tongenaar. Het boekje werd gratis onder alle Tongerse woonzorgcentra verdeeld.

“Wij gingen langs bij WZC De Motten, Sint Franciscus, De Kleine Kasteeltjes, Aurora en Seniorenhof”, zegt wnd burgemeester An Christiaens.

“Niemand kan er omheen: iedereen voelt, ziet, ervaart dat 2020 een bijzonder jaar zal worden. Omwille van de gezondheid van iedereen werd het dagelijkse leven momenteel even stilgelegd. Het moeten missen van het contact met anderen valt sommigen heel zwaar. Vooral voor mensen in rusthuizen en woonzorgcentra is het net dat éne bezoekje of dat éne kleine gebaar dat soms een wereld van verschil kan maken.

Als stadsarchief van Tongeren vroegen we ons af of we niet iets konden doen met de vele oude foto’s die we in ons bezit hebben. We maakten een selectie, met als thema ‘bijzondere momenten’, omdat we beseffen dat we ons ook nu op een bijzonder moment in de geschiedenis bevinden.

We kozen voor momenten die belangrijk waren voor de Tongenaar, zowel klein als groot. Dit kan gaan van een klasfoto, over een huwelijk, tot een groot evenement zoals de zeven jaarlijkse Kroningsfeesten. Verder richtten we ons op de periode 1930-1960, de periode die het meest herkenbaar zal zijn voor de mensen die zich op dit moment in een rusthuis of woonzorgcentrum bevinden. Vele foto’s zijn van de hand van fotograaf Paul Christiaens, waarvan het stadsarchief momenteel duizenden foto’s aan het digitaliseren is. Zijn foto’s werden aangeduid met een *. We danken zijn familie hierbij nog eens uitdrukkelijk om de grote collectie foto’s ter beschikking te stellen.

Wij hopen dat we met dit boekje de Tongenaar een klein hart onder de riem kunnen steken en het ophalen van mooie herinneringen kunnen stimuleren", weten Gerard Stassen, schepen van Erfgoed en wnd burgemeester An Christiaens.

Klik op de foto's om ze te vergroten