Zaterdag 12 september werd de kermis in Tongeren officieel geopend. Er staan 120 attracties en kramen opgesteld, verdeeld over 4 zones: de Grote Markt, Leopoldwal, Kastanjewal en het vernieuwde stadspark De Motten.

“Vele Tongenaren kijken een jaar lang uit naar de septemberkermis.

Door de coronacrisis was het lang onduidelijk of ze zou kunnen doorgaan. Maar vandaag hebben we het startschot mogen geve. Met 120 attracties verdeeld over 4 zones is het een volwaardige kermis geworden”, aldus burgemeester wnd, An Christiaens.

Foorkramer Robert Vanlingen (74) uit Diest werd gehuldigd en in de bloemetjes gezet door het stadsbestuur. Hij staat al 55 jaar op de kermis in Tongeren met zijn 100-jarige kindermolen, Robbedoes. Robert kom uit een kermisfamilie. Zijn grootvader is in 1920 gestart met een draaimolen, die is overgegaan naar de volgende generaties. Deze kindermolen 'Robbedoes' hebben ze zelf ontworpen en krijgt elke winter een opknapbeurt. Robert liet ook met trots foto’s uit de oude doos zien van zijn familie en zijn 100-jarige draaimolen.

"Begin augustus hebben we beslist dat de kermis kon doorgaan. We hebben alle mogelijke veiligheidsnormen voorzien, er is een aparte in- en uitgang per zone. Er is éénrichtingsverkeer, security, handgel en de mensen worden geteld. Er mogen maximum 400 personen tegelijk in elke zone”, wist schepen van economie Marc Hoogmartens.

Patrick Dewael, titel dragend burgemeester en kamervoorzitter, “Elk jaar kijk ik er naar uit naar de opening van de Tongerse kermis, in dit bijzondere jaar wilde ik het zeker niet missen”.

Klik op de foto's om ze te vergroten