Maandag 22 juni 2020 — Vlaamse scholieren die volgend schooljaar in het 1ste middelbaar starten, kunnen de hele maand september kosteloos reizen met bus en tram. met een gratis Buzzy Pazz-probeerabonnement ter waarde van 33 euro wil De Lijn – op een scharniermoment in de schoolcarrière – de keuze voor een veilig en duurzaam woon-schoolverkeer promoten. Ouders kunnen zich op delijn.be/probeeractie registreren met het rijksregisternummer van hun zoon/dochter om het gratis maandabonnement aan te vragen.

Start het nieuwe schooljaar met een gratis probeerabonnement

Deze week nog zullen 66 785 scholieren geboren in het jaar 2008 een brief in de bus krijgen met het voorstel van een gratis probeerabonnement. De ouders worden daarin uitgenodigd zich bij interesse vóór 18 augustus aan te melden op delijn.be/probeeractie. Wie intekent, zal het probeerabonnement op elektronische kaart in de loop van de maand augustus ontvangen.

Scholieren die niet geboren zijn in 2008, maar toch starten in het eerste middelbaar in september, kunnen eveneens genieten van dit aanbod. Met een getuigschrift van het lager onderwijs of een inschrijvingsbewijs van het secundair onderwijs kunnen zij het probeerabonnement aanvragen via een afzonderlijk formulier op delijn.be/probeeractie.

Met deze actie voor eerstejaars van het secundair onderwijs is De Lijn aan haar derde editie toe. Vorig jaar werden 14 513 probeerabonnementen aangevraagd. 83 % van die abonnementen werd effectief gebruikt en 45 % van de aanvragers kocht na afloop van de actie een Buzzy Pazz.

Het probeerabonnement is geldig van dinsdag 1 september tot en met woensdag 30 september 2020. Met het abonnement mag de abonnee onbeperkt de bus of tram nemen, ook in het weekend en voor andere verplaatsingen dan naar school. Het gebruik van het abonnement houdt geen verplichtingen in.

Scharniermoment voor mobiliteitskeuze

De overstap van de lagere naar de middelbare school is een belangrijk scharniermoment voor jongeren en hun ouders. Dit gaat vaak gepaard met een nieuw traject naar de nieuwe school. Om ouders een vervoermiddel voor hun kinderen te helpen kiezen, biedt De Lijn een gratis probeerabonnement aan. Bovendien haal je zo heel wat auto’s in volle ochtend- en namiddagspits van de weg.

Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn: ‘Naar school gaan met het openbaar vervoer, is niet alleen veilig en efficiënt, het laat ook toe om bijvoorbeeld ondertussen te lezen, muziek te beluisteren of op pad te gaan met vrienden. Met het gratis maandabonnement voor eerstejaars middelbaar onderwijs geven we een duwtje in de rug aan wie ons aanbod nog niet kent. Door jongeren vroeg te laten kennismaken met de mogelijkheden van het openbaar vervoer, vinden ze later gemakkelijk hun weg naar ons aanbod.’

Uit cijfers van De Lijn blijkt dat 34 procent van de 12- tot 17-jarigen eind 2019 een jongerenabonnement had. Meer dan één op de drie Vlaamse scholieren neemt dus regelmatig de bus of tram. De Lijn gelooft dat er hier nog groeimarge is.

Vlot en veilig het openbaar vervoer gebruiken

Met dit probeerabonnement laten we jongeren kennismaken met het openbaar vervoer en de voordelen van een Buzzy Pazz, ons jongerenabonnement. Een verplaatsing met bus of tram naar school is efficiënt, duurzaam en veilig. Reizigers vanaf 12 jaar dragen verplicht een mondmasker aan onze haltes en in onze voertuigen. We vragen om maximaal afstand te houden en reinigen onze voertuigen regelmatig. Jongeren en hun ouders kunnen dus met een gerust hart kiezen voor het openbaar vervoer.

Op de website van De Lijn staat steeds de meest actuele informatie over het gebruik van openbaar vervoer tijdens de Covid-19-crisis.

Over de Buzzy Pazz

De Buzzy Pazz is het jongerenabonnement van De Lijn voor reizigers van 6 tot en met 24 jaar. Een Buzzy Pazz is geldig op alle bussen en trams van De Lijn (behalve de Limburgse schoollijnen), op schooldagen, maar ook tijdens het weekend en vakantiedagen. Een maandabonnement kost 33 euro, een jaarabonnement 55 euro (-12 jaar) en 215 euro (12-24 jaar). Meer informatie: www.delijn.be/buzzypazz.

foto © De Lijn