az Vesalius start met een project waarbij virtual reality (VR) wordt gebruikt om oncologische patiënten te helpen ontspannen tijdens hun behandeling. Een VR-bril zorgt ervoor dat de aandacht van de patiënt tijdens zijn of haar behandeling gericht wordt op een aangename virtuele omgeving of activiteit. Op die manier ervaart de patiënt minder negatieve prikkels en voelt hij zich rustiger.
Patiënten die op de oncologische afdeling behandeld worden, kunnen voortaan gebruikmaken van een virtual reality-bril, die hen 29 verschillende programma’s voorstelt. Patiënten kunnen virtueel met dolfijnen zwemmen, een wandeltocht in de Alpen maken, of in de straten van Londen rondkuieren… Met de comfortabele VR-bril kan de patiënt in alle richtingen rondkijken terwijl rustgevende muziek de beleving volledig maakt. Dankzij de ontspannende beelden die de bril produceert kunnen de patiënten even hun gedachten verzetten en hun zorgen vergeten.
Afleiding werkt
De mogelijkheden werden eerst getest aan de hand van een proefbril, die ter beschikking werd gesteld door Applied VR, een bedrijf uit de Verenigde Staten. Zegt Bruno Giuliani, oncocoach bij az Vesalius: “In de gezondheidzorg opent virtuele realiteit nieuwe wegen om angst te verminderen, pijn te verzachten en ongemak voor de patiënt te verminderen.”
De trials die in het az Vesalius werden uitgevoerd waren meteen een schot in de roos. “De meest gehoorde reacties waren dat de sessie rustgevend en zeer mooi was”, aldus Giuliani. Oncologisch patiënt Elisabeth Merken was één van de eersten die de VR-bril opzette. “Het heeft mij even laten ontspannen, een heel aangename sfeer. Het laat je het ziek zijn even vergeten. Aangenaam verrast!”
Met de invoering van de VR-bril breidt az Vesalius het aanbod supportieve zorg voor oncologische patiënten verder uit. Dit aanbod bestaat o.a. uit behandeling door een schoonheidsspecialiste, massagetherapie, of een gesprek met de vrijwilligers die zorgen voor psychische steun.
Volgens Eric Christiaens, algemeen directeur van az Vesalius toont dit project het groeiende belang van multidisciplinaire innovatie aan. “Nieuwe ontwikkelingen in andere sectoren worden in het ziekenhuis gebruikt om de kwaliteit van de zorg en de ervaringen van de patiënt te verbeteren”.