Met een lezing over Keltische vorsten en hun internationale contacten start op donderdag 15 oktober 2020 de zeventiende editie van ‘Spraakwater’, de succesvolle lezingenreeks van het Gallo-Romeins Museum. Een rits interessante sprekers komt de komende maanden naar Tongeren. Ze brengen de nieuwste inzichten over een mix aan onderwerpen uit de boeiende wereld van de archeologie.
De jaarlijkse lezingenreeks ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het programma van het Gallo-Romeins Museum. Ze vinden maandelijks plaats op een donderdagavond. In 2019 wisten de nationale en internationale sprekers bijna 700 geïnteresseerden te boeien.

Ook de zeventiende editie oogt aantrekkelijk. De eerste spreker is dr. Sasja van der Vaart-Verschoof. Zij is verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in het Nederlandse Leiden. Op donderdagavond 15 oktober neemt ze de spectaculaire inhoud van het graf van de ‘Vorst van Oss’ (Noord-Brabant, NL) onder de loep. Het is het startpunt van een verrassend verhaal over grootschalige contact- en uitwisselingsnetwerken, ongeveer 3000 jaar geleden.

In november bericht de Tongerse stadsarchivaris Steven Vandewal over zijn onderzoek naar het vroegmiddeleeuwse Tongeren, een periode waarover nog niet zoveel geweten is.
Over de positie van Tongeren aan de Romeinse weg tussen Boulogne sur Mer (FR) en Keulen (D) hangt auteur en historica Brigitte Raskin in december een inspirerend relaas op. Zij legt ook linken met het ontstaan van de huidige taalgrens.
Henk van der Velde van ADC Archeoprojecten bericht in januari 2021 over zijn intrigerend onderzoek op skeletten van de prille bewoners van Romeins Tongeren.    

Op 18 februari 2021 is het de beurt aan classicus Patrick De Rynck. Hij heeft het over de eenheid in verscheidenheid van het Romeinse Rijk, op het toppunt van zijn bloei. Dat is ook het thema van de expositie ‘Oog in oog met de Romeinen’ die op 6 februari in het Gallo-Romeins Museum opent, een project in samenwerking met het British Museum (Londen, UK).
Dr. Andrew Birley is een wereldautoriteit in het onderzoek naar de zogenaamde muur van Hadrianus en het Romeinse legerkamp van Vindolanda, in het noorden van Engeland. Het museum wist hem te strikken voor wat ongetwijfeld een toplezing wordt, op 18 maart 2021.

Prof. Paul Erdkamp (Vrije Universiteit Brussel) gaat op 20 mei 2021 dieper in op de etnische diversiteit van de Romeinse cultuurwereld, een erg actueel thema. Ook deze lezing past bij de tijdelijke expositie ‘Oog in oog met de Romeinen’.

Als verfrissend tussendoortje komen op 22 april 2021 Guido Creemers en Else Hartoch aan het woord. Zij doen onderzoek op de collectie van het museum en delen maar al te graag een aantal nieuwe inzichten over een aantal kernstukken. Ze leveren eens te meer het bewijs dat de archeologische wetenschap niet stil staat.

 

Waarnemend burgemeester en schepen van Cultuur An Christiaens: “Spraakwater staat voor heldere lezingen met ruimte voor vragen en debat. Keer op keer zijn de archeologische thema’s verrassend. Het publiek weet de aanpak te waarderen. De belangstelling is groot.”

 

Spraakwater wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV).

 

De lezingen vinden plaats in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum (2020) en in cultuurcentrum De Velinx (2021).
Wegens corona is inschrijven verplicht. Bovendien is het aantal plaatsen beperkt.

Inschrijven kan via de website van het museum (www.galloromeinsmuseum.be) of telefonisch op 012 67 03 40 (tijdens de kantooruren). Inschrijven kan een maand voorafgaand aan elke lezing.