ZONDER SCHOP OF KRAAN: WAT BODEMSCANS VERTELLEN OVER DE MENS EN ZIJN VERLEDEN

Op woensdag 10 mei verwelkomt het Gallo-Romeins Museum prof. Philippe De Smedt (UGent). Hij geeft een lezing over het gebruik van innovatieve technieken bij onderzoek van archeologische sites. De lezing kadert in de reeks ‘Spraakwater’.

‘Zoals een dokter een lichaam onderzoekt, zonder erin te snijden’: zo gaat prof. Philippe De Smedt (UGent) naar eigen zeggen te werk wanneer hij archeologische sites onderzoekt. Zijn werk situeert zich op het kruispunt tussen archeologie en bio-ingenieurswetenschappen. Aan de hand van bodemscans maken De Smedt en zijn team spectaculaire driedimensionale reconstructies van landschappen, bodems en gebouwen; uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Ook de omgeving van Tongeren en de Maasvallei kreeg zijn aandacht.  

Professor Philippe De Smedt is verbonden aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en aan de vakgroep Archeologie (Faculteit Letteren & Wijsbegeerte) van de UGent. Hij onderzoekt de relatie tussen mens en omgeving sinds de laatste ijstijd aan de hand van geofysische technieken (‘soil monitoring’). Zijn archeologische toepassingen spitsen zich vooral toe op prehistorieonderzoek, met onder meer archeologische studies van het landschap in Stonehenge en Avebury (UK).

Woensdag 10 mei om 19.30 u.

Auditorium van het Gallo-Romeins Museum
Deelnameprijs: 3 euro
Je kan de lezing ook online volgen. Vooraf inschrijven is verplicht. Registreer je via de website van het museum
. Na betaling ontvang je per mail een link om deel te nemen.
De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. De sprekers behoren tot de top in hun vakgebied. Het is al het 19de jaar dat het museum deze lezingenreeks organiseert. Ook dit jaar komen er heel wat boeiende thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis aan bod. Een lezing gemist? Opnames van de voorbije lezingen zijn terug te vinden op de website van het museum.