EXPO ENCLOSED IN HET TESEUM

Op 21 mei opent in het Teseum de expo ENCLOSED. In deze expo neemt hedendaagse kunst het met open vizier op tegen geslotenheid. Centraal staan het verhaal van het kapittel en de opmerkelijke kloosterarchitectuur. Tussen de archeologische restanten en in de gaanderijen ontdek je originele en ongewone creaties van beeldende kunst. Een diversiteit en mix aan installatie, fotografie en mediakunst.

In 2020 startte het Teseumteam met een onderzoek naar het verleden van het Tongerse kapittel. Bijna duizend jaar lang zorgde deze religieuze organisatie voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk en al haar bezittingen. De schatkamer en de omringende kerkgebouwen zijn het bewijs van de rijke geschiedenis. Voor de meeste mensen is het een onbekende wereld en cultuur. Vandaag in 2021 is het onderzoek nog niet afgerond, maar het thema gaf wel aanleiding voor een hedendaagse interpretatie. Het museumproject ENCLOSED werd een feit. Want het thema van geslotenheid is meer dan ooit actueel.

Patrick Dewael, burgemeester van de stad Tongeren:
“Als stad Tongeren focussen we niet alleen op ons rijke verleden, we investeren ook in hedendaagse kunst. De kunstwerken van de 9de maand zijn daar een mooi voorbeeld van. De unieke link en het broze evenwicht tussen het verleden en het heden of de toekomst van een stad, wordt onder andere gelegd via het stedelijk kunsten- en cultuurbeleid.  Kunst en cultuur maken nog al te vaak onderwerp uit van scepticisme. Nochtans is het zo dat kunst en cultuur emoties opwekken, dat zij discussies aanwakkeren, dat zij steeds het eindresultaat zijn van een creatief proces. We zijn dan ook zeer verheugd over de unieke en boeiende samenwerking met het M HKA, een instelling met internationale uitstraling. Ook de samenwerking met lokale en minder bekende maar daarom niet minder geapprecieerde kunstenaars heeft ons gezichtsveld verruimd.”

Hedendaagse kunst tussen de archeologische restanten

Voor dit expogedeelte ging het Teseum een opmerkelijke samenwerking aan met het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Tussen de archeologische restanten ontdek je hoe hedendaagse kunstenaars omgaan met verborgenheid, afgesloten werelden en specifieke gemeenschappen, maar ook met inclusie en exclusie. Het is uniek om deze kunst te bewonderen tussen 2000 jaar oude Romeinse restanten of op de plek waar de eerste kerk van Tongeren prijkte.

Het Teseum exposeert werken van volgende kunstenaars:
Peng Yu, Jacqueline Mesmaeker, Donna Kukama, Koen van den Broek, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Ibrahim Mahama, Alfredo Jaar, Jimmie Durham, Berlinde De Bruyckere, Vadim Fishkin, Job Koelewijn, Craigie Horsfield, Jan Fabre, Michelangelo Pistoletto

Street art, prenten en fotografie in de kloostergang

Flipka, street artist en autodidact, springt eruit door zijn kleurrijke stijl die je uitdaagt om zijn boodschap te vatten. De noordzijde van de kloostergang fungeert als zijn atelier en exporuimte. Hij laat je onbevangen kijken naar de omgeving, de grafkunst en de romaanse architectuur.

In de kloostertuin zie je een selectie lithografieën uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België. Oude foto’s en postkaarten ‘van vroeger’ uit het Tongerse stadsarchief tonen je het idyllische beeld van de kloostergang en -tuin.

De foto-expo in de Sint-Annakapel biedt een unieke inkijk op het kapellenlandschap in en rond Tongeren. Vijf cursisten van het projectatelier Focus Digitaal van de Pentagoon Academies Tongeren brachten de verborgen schatten in beeld. Ze tonen ons een diepgewortelde cultuur binnen het religieuze landschap.

An Christiaens, schepen van cultuur, toerisme en jeugd:
“Aan het begin van de zomerperiode komt het Teseum met een unieke expo in een uitzonderlijk kader, namelijk dat van de archeologische site en de kloostergang. Het Teseumteam begon in 2020 een zoektocht naar het interessante en minder bekende verhaal van het Tongerse kapittel.  Dit onderzoeksthema gaf aanleiding tot een hedendaagse invulling. Met het vooruitzicht van het 5-jarig bestaan in juni is dit opnieuw een mooi initiatief om deze prachtige museumsite onder de aandacht te brengen. Met tijdelijke expo’s en initiatieven concentreren we ons niet alleen op nieuwe welgekomen bezoekers, maar ook op waardevolle terugkerende bezoekers.”