De Regenboogroute laat je de Romeinen even vergeten.

Voor een groepsproject van het vak ‘Publieksgeschiedenis’ aan de KU Leuven besloten de studenten Robbe Jacobs uit Tongeren, samen met medestudenten Feye Punter en Jan-Pieter Van Oost een stadswandeling door Tongeren uit te werken.

Zij willen aan het brede publiek tonen dat de stad sinds de negentiende eeuw in grote mate is beïnvloed door buitenlandse factoren. Volgens hen is een historische stadswandeling de ideale manier om mensen met het straatbeeld in contact te laten komen. Zo kan men met eigen ogen zien hoe verschillende nationaliteiten en sociale groepen het karakter van Tongeren hebben bepaald.

De route doorkruist het grootste gedeelte van de stad en passeert belangrijke historische monumenten. Naast traditionele bezienswaardigheden zoals de Grote Markt of het Onze-Lieve-Vrouwbeeld worden er ook niet voor de hand liggende locaties aangehaald. Voorbeelden hiervan zijn de oude kazerne, het station of de lokale kebabzaken. De nadruk ligt hier telkens op hun buitenlandse invloeden. Zo kan het publiek de geschiedenis van de stad vanuit een ander gezichtspunt waarnemen.

Er is namelijk meer in Tongeren te bezoeken dan de oude Romeinse nederzettingen of het Gallo-Romeins Museum.  Aan de hand van video’s die de studenten zelf hebben opgenomen en gemonteerd, kan men een ‘virtuele wandeling’ op hun website afleggen. Er is bovendien een Engelstalige ondertiteling voor buitenlandse toeristen beschikbaar en een kleine quiz om je kennis te testen. Voor mensen die het internet liever niet gebruiken tijdens de wandeling is er een brochure te vinden. Hierin staat het met knooppunten aangeduide traject en begeleidende teksten over de monumenten.

Iedereen van jong tot oud is uitgenodigd om door Tongeren te kuieren. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld samen met hun ouders of grootouders deelnemen aan de kinderwandeling. Die heeft een minder lange afstand en eindigt in de openbare speeltuin. Met deze stadswandeling willen de aspirant-historici de oudste stad van België meer in beeld brengen. Zij willen tonen dat Tongeren meer door andere landen en culturen is bepaald dan men op het eerste zicht zou denken.