In de paasvakantie organiseert het Gallo-Romeins Museum een driedaagse voor tieners. Ze worden uitgedaagd creatief aan de slag te gaan met taal: gedichten maken en die ook voordragen. Hun inspiratiebron? De museumcollectie: gebruiksvoorwerpen die getuigen van het leven van de mens in het verre verleden.
Eerst ontdekken de jongeren de wereld van neanderthalers, Kelten en Romeinen. Ze leren het museum en zijn collectie kennen. Dat gebeurt onder leiding van een gepassioneerde gids. Gefascineerd door de vorm, kleur, textuur of functie van de eeuwenoude voorwerpen gaan ze aan de slag.
De jongeren kiezen een collectiestuk waarin ze geïnteresseerd zijn: een voorwerp dat hun bijzonder aantrekt. Hierover schrijven ze een gedicht: ze pennen creatief neer wat het voorwerp bij hen oproept. Tot slot dragen ze het gedicht ook voor. ‘Spoken Word’, zo heet dit type van gesproken poëtische performancekunst.
Een docent creatief schrijven en theater van jeugdcultuurhuis Villa Basta begeleidt het hele proces. De professional staat klaar met tips en tricks. Er worden ook geluidsopnames gemaakt van de voordrachten. Die zullen na afloop van het kamp in het museum te horen zijn, in de buurt van de collectiestukken die in de gedichten aan bod komen.
Schepen van Cultuur An Christiaens: “Het Gallo-Romeins Museum heeft een goed uitgebouwde werking voor kinderen en jongeren. We bieden hen de mogelijkheid om vrij aan de slag te gaan met de collectie, ditmaal rond het thema poëzie. Dat maakt dit kamp tot een unieke ervaring.”
Burgemeester van Tongeren Patrick Dewael: “De jongeren laten zich inspireren door de rijke collectie van het Gallo-Romeins Museum. Ze schrijven gedichten en dragen die ook voor. Opnames hiervan zullen later ook te horen zijn in het museum, bij de voorwerpen. Zo wordt het museum écht een plek van hen: ze dragen er zelf aan bij.”