Home » Heur

Diets-Heur

Diets-Heur (Frans: Heure-le-Tixhe; Waals: Eur-li-Tîxhe) is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Tongeren. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 3,96 km² en telde 362 inwoners in 2017.

Diets-Heur werd voor het eerst vermeld in 1258 als Eure, ook wel: Ora Teutonica.

Geschiedenis

Diets-Heur kent een lange geschiedenis. In de oudheid lag de nederzetting aan de heerweg tussen Bavay en Tongeren (tegenwoordig Via Belgica genoemd). Resten van twee Romeinse villa's werden teruggevonden.

In latere tijden behoorde het dorp toe aan de heerlijkheid Vreren, die op haar beurt toebehoorde aan het Prinsbisdom Luik. Verscheidene families pachtten de gronden van het dorp (de Gavre - 1619; de Sélys - 1664; de Velbruck - 1764; de Haxhe - 1772).

De Sint-Cunibertuskapel was ondergeschikt aan de parochie van Vreren. Het patronaatsrecht en het grootste deel van het tiendrecht waren in handen van het Heilig-Kruiskapittel te Luik.

Onder het bewind van de Franse revolutionairen werd Diets-Heur in 1795 een zelfstandige gemeente. In het jaar 1971 fusioneerde het met de naburige gemeente Vreren. Deze laatste gemeente werd in 1977 eveneens opgeheven en beide kernen werden deelgemeenten van Tongeren.

Tegenwoordig is Diets-Heur een rustig dorp, dat het vooral van zijn landbouw moet hebben. Met name de verbouw van granen vindt hier plaats. Gedurende de laatste jaren neemt het aantal inwoners snel toe.