Home » Jaaroverzicht 2019 » Overzicht juni 2019 » Tongeren : Primeur in az Vesalius

Zaterdag 22 juni vond het eerste praatcafé voor Ibd-patiënten plaats in het az Vesalius te Tongeren. Dit werd georganiseerd vanuit een samenwerking tussen de patiëntenvereniging CCV vzw en het AZ Vesalius en is een primeur voor Limburg.

Bedoeling is dat patiënten met Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn een klankbord krijgen en ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar. Deze inflammatoire darmziekten of IBD komen voor bij ongeveer 35000 mensen in België, toch blijft deze ziekte vaak onbekend en onzichtbaar.  Dit zorgt ervoor dat de patiënten vaak te maken krijgen met vooroordelen en onbegrip. Deze praatcafés zijn een manier om met elkaar in contact te komen en zo de ziekte een plaats te geven in het dagelijkse leven. Dr Posen en ibd-verpleegkundige, Noortje Straetemans en mensen van de stichting namen uitgebreid de tijd voor een babbel met de patienten.

Tijdens deze eerste bijeenkomst werd een cheque van 350 euro, de opbrengst van de succesvolle “Wereld-IBD dag” overhandigd door hoofdarts Dr Breugelmans aan de patiëntenvereniging.

Als kers op de taart overhandigde de directie nog een tweede cheque ter waarde van 350 euro om zo een rond bedrag van maar liefst 700 euro te bekomen. Dit bedrag zal gebruikt worden door de patiëntenvereniging om ontmoetingsmomenten en sensibiliseringscampagnes te organiseren.

Heeft u interesse om het volgende praatcafé bij te wonen? Inschrijven en meer info kan u verkrijgen via IBDkliniek@azvesalius.be of via het secretariaat maag-darmziekten op het nummer  012/39 70 05.

Klik op de foto's om ze te vergroten