Home » Jaaroverzicht 2019 » Overzicht mei 2019 » Erfgoeddag te Tongeren

Tongeren :  Op Erfgoeddag, zondag 28 april, zetten we ons erfgoed in de kijker. De diensten van de stad Tongeren gaan dit jaar op een originele manier aan de slag met het thema ‘Hoe maakt u het?’. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken.

In het Gallo-Romeins Museum geven enthousiaste gidsen je inzicht in het meesterschap van onze verre voorouders. Kinderen zijn meer dan welkom, zij gaan aan de slag met een leuk zoekblad.

Ook in het Teseum is er wat te beleven. Ontdek met het hele gezin 7 ambachten langs het museumparcours van de schatkamer en archeologische site van het Teseum. En dit met een geïllustreerd boekje met spelletjes in de hand. In de schatkamer vind je ambachtsparels van goud, zilver, zijde en handgeschreven teksten. Ze wemelen van de prachtige details. Op de archeologische site ontdek je de ambachtskunst van het steenkappen, glas maken en fresco's schilderen.

In Beghina kan je om 11 en 14.30 uur Joke Vandermeersch, specialiste in de textielstudie aan het woord horen.

Van 1 t.e.m. 30 april houdt de expo ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.’ halt in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Tongeren. Je kan er een uitzonderlijke collectie textilia van het Tongerse begijnhof komen bewonderen.

Ook de kermis wordt dit jaar onder de aandacht gebracht door de Tongerse kunstsmid René Boulet. 

 

Patrick Dewael, burgemeester stad Tongeren:

‘De stad Tongeren heeft een uitgebreid programma samengesteld voor Erfgoeddag. Verschillende diensten brengen het thema ‘Hoe maakt u het’ onder de aandacht. Je kan gratis activiteiten ontdekken in het Gallo-Romeins Museum en het Teseum, de kermisattracties in het klein bewonderen, een lezing volgen of een expo bezoeken in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Kortom, er is voor elk wat wils.’

An Christiaens, schepen van Cultuur:

‘De dienst Erfgoed organiseert ook stadswandelingen. Ga mee op stap met een échte kenner van Tongeren. Deze loodst je langs de historische hoogtepunten in het centrum. De rondleiding focust zich op ambachten, gilden en industrieel erfgoed. Starten doen we aan Toerisme Tongeren. Er is een wandeling om 14 en 15 uur. Let op, inschrijven is verplicht voor 22 april en de plaatsen zijn beperkt’.

Gerard Stassen, schepen van Erfgoed:

‘Tongeren kermis heeft altijd een specifieke uitstraling gehad. De 95-jarige Tongerse kunstsmid René Boulet liet er zich door inspireren en bouwde de kermisattracties op schaal na met oog voor elk detail. Op Erfgoeddag stelt René zijn kunstzinnige ambachtelijke stukken tentoon. Wie zijn levenswerk nog niet gezien heeft, krijgt nu de kans. René en zijn zoon Vital verwelkomen je graag!’

 

Erfgoeddag is een initiatief van FARO - Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed in samenwerking met de stad Tongeren.